Mediciner gör mer nytta än skada

Det har skrivits mycket i media om mediciner på den senaste tiden och många tror att mediciner gör mer skada än nytta, men självfallet så väger nyttan av mediciner upp för skadorna. Det är kanske till och med skadar mer när det skrivs om det, för då kan folk bli rädda för att ta sina mediciner.

Jag tycker att om en medicin gör så att man lever längre så kan det vara värt små biverkningar. Enligt artikeln ”Äldre mest exponerade för risker med mediciner” (www.fas.se 2011.10.15) så är det människor som är över 75 år som konsumerar en fjärde del av alla i läkemedel i Sverige, och det är cirka 9 % av Sveriges befolkning som är över 75 år. Då är det klart att de kommer att få biverkningar när de tar så många olika sorters mediciner och deras kroppar är gamla så de tål inte så mycket längre

Lite blandade drogerDet är väldigt dumt av medier att skriva om att det är farligt att ta mediciner, för det kan göra så personer som behöver ta mediciner inte tar dem. Eftersom de flesta äldre inte tycker om att ta mediciner så tar de varenda chans de kan få för att inte ta sina mediciner, och det kan leda till att de dör för de måste ta mediciner för till exempel problem med hjärtat. Så medierna måste tänka på vad de skriver eftersom äldre tror mer på dem än vad de tror på sina doktorer.

Mina farföräldrar är båda runt 90 år och om det inte hade varit för deras mediciner så hade nog ingen av dem blivit så gammal som de är nu. De tar båda stora mängder mediciner för hjärtproblem och smärtor och visst de får båda lite biverkningar som lite magproblem. Men det är inte konstigt när de tar så mycket mediciner. Och även om de båda hatar att ta sina tabletter så vet de att om de inte gör det så kommer de att få det mycket värre.

Det finns också fall då mediciner gör mer skada än nytta men då är det oftast för att de blir överdoserade, man tar dem med något som man inte ska blanda dem med eller man är allergisk mot något ämne som finns i medicinerna. I de flesta fallen så vet läkarna bäst, men de är ju faktiskt människor de också så de kan göra fel de med. Det är också som så att mediciner får inte säljas om de har en för hög risk för biverkningar eller om biverkningarna är för farliga och varje ny sorts medicin testas noggrant. Men om man köper mediciner utomlands så kan man inte vara lika säker på att de har blivit testade lika noggrant.

Allt som vi tar i överdrivna mängder blir farligt så jag tror att om man tar sina mediciner som doktorn rekommenderar och man håller sig aktiv så gör medicinerna underverk och håller oss vid liv längre även om vi får stå ut med lite biverkningar.

/Alexander

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
Hoppa till verktygsfältet