Att köpa aktier är inte farligt

SpareBank 1-bankkort VISA med chipOm du har pengar sparade, skulle du inte vilja få någon sorts avkastning på dem då? För de flesta är svaret på den frågan ja. Inom sparande finns det åtskilliga alternativ man kan välja mellan och det är inte det lättaste att välja en sparform som ska passa en, både vad gäller risktagande och potentiell vinst.

Enligt boken Vägen till din första miljon av Tobias Schildfat (2011) är aktier den sparform som varit mest framgångsrik under de senaste 50 åren. I boken säger han att historiskt sett har aktiekurserna alltid stigit. Schildfat har själv byggt upp en stark ekonomi genom att köpa aktier. Trots att börsen har drabbats av flera olika IT-bubblor, fastighetskriser och nu den europeiska budgetkrisen har den ändå stigit på sikt men kanske tappat i värde några enstaka år. På cirka 100 år har Stockholmsbörsen stigit med i snitt 10 % per år, och det låter kanske inte mycket men tack vare ränta på ränta effekten(man får ränta på redan förräntade pengar) blir det en stor summa om man har tålamod och fortsätter med sitt sparande.

Om man är intresserad av att köpa aktier, kan man använda sig av aktiespararnas 7 gyllene regler som bland annat innebär att man ska sätta upp mål med sitt sparande, investera regelbundet, kontrollera riskerna. Med att sätta upp mål för sitt sparande kan det vara att få ihop en miljon eller pengar till en ny bil med mera. Att spara regelbundet betyder att man kanske varje kvartal köper fler aktier, vilket gör att man får ett bättre snittpris på sina aktier. Kontrollera riskerna beskriver jag nedan.

Ett argument som gjorde det självklart för mig att börja köpa aktier var att: – varför ska man inte köpa aktier i några av Sveriges och världens största och mest framgångsrika företag? Man hör liksom ofta folk säga att varför grundade jag aldrig företaget Microsoft? Då kan man säga till personen i fråga att han/hon kan köpa aktier i det företaget och på så sätt äga en del av det och få ta del av deras otroligt fina avkastning och utdelning som de genererar varje år.

En del hävdar att aktier inte är en bra och säker sparform, eftersom det finns en risk att de tappar i värde eller att företaget går i konkurs och att man måste vara ”proffs” för att hitta de företagen som lyckas. Jag kan medge att det finns risker när man investerar i aktier, men det finns sätt att minimera dessa risker betydligt. Man ska till exempel inte köpa aktier utan att veta vad företaget har för affärsidé och mål, eftersom detta är saker som företaget försöker uppnå. Oftast är affärsidén och målen för företaget ställda så att, om företagen uppnår målen, har de en bra marginal att göra nya investeringar med. En annan viktig sak man kan göra för att minimera riskerna är att läsa företagets årsredovisning. Det blir en del siffror men det lönar sig. Jag rekommenderar att man använder sig av båda dessa sätt att minimera riskerna när man ska investera i aktier, eftersom det blir en säkrare investering i slutändan. En av de viktigaste sakerna som Schildfat berättar om i sin bok är att man ska köpa aktier i stora bolag, som genererar stabila vinster och delar ut en del av vinsten till dig som aktieägare. Utdelningen kan du sedan återinvestera i de företag du redan äger, och på så sätt få fler aktier som genererar mer utdelning nästa år.

En annan sak är att man inte behöver köpa aktier för några gigantiska summor utan det kan vara att man sparar ett par hundralappar i månaden och efter en tid köper man sig några aktier, även detta kommer att ge en fin värdestegring men det kommer att ta lite längre tid att nå den där stora summan, om man nu är ute efter en sådan.

Det sista argumentet jag har är att det är väldigt roligt att se sina pengar växa och i framtiden kanske bli något betydelsefullt som man kan göra mycket roligt med.

Om du nu skulle vara intresserad av att köpa aktier så glöm för guds skull inte bort att du ska ha roligt under tiden också och att alla pengar inte bara ska gå till att köpa aktier, utan unna dig själv något också. Och du ska vara glad för att du börjat spara till något fint som många människor aldrig ens påbörjar. Och kom ihåg att aktier inte är farligt, se dem istället som en möjlighet. Med möjlighet menar jag att du kan fokusera på saker som du tycker är roligt till exempel kan du resa, köpa en ny bil eller gå ner i arbetstid, det finns många möjligheter.

Dessa sidor är bra om du vill ha mer information: www.aktiespararna.se www.köpa-aktier.se

 

This entry was posted in Okategoriserad. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
Hoppa till verktygsfältet