Mer utbildning för praktikledare

Ett stort problem är enligt mig praktiken på el-linjen. Praktiken är en väldigt viktig del i utbildningen och många gånger så håller den inte måttet.

Brist på förtroende är det största problemet. Handledaren har ingen aning vad vi studenter lär oss i skolan och vet därför inte hur mycket vi verkligen kan. En lösning på detta är att handledaren går en utbildning och lär sig vad vi studenter lär oss skolan. Men det enklaste sättet hade varit att handledaren pratar med just den eleven om vad han eller hon känner sig redo för att göra.

Ännu ett problem är att eleven ska känna sig säker med handledaren. En sak som underlättar mycket är att handledaren pratar på både om elinstallationer men även om vardagliga saker. En lösning på detta problem är också att eleven är så mycket som möjligt på samma bygge eller med samma handledare.

Ett tredje problem är att kommunikationen blir väldigt dålig och många gånger så gör det att eleven tappar intresset för både yrket och utbildningen. Och det är ju så klart inte bra för det behövs elektriker nu och kommer alltid behövas.

Vill ni ha välutbildade elektriker i framtiden, måste praktiken bli bättre. För att praktiken ska bli bättre, måste vi utbilda våra praktikhandledare. Det är så enkelt, och så svårt.

Författat av Simon, mars 2012.

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

  1. Posted 16 april, 2012 at 22:19 | Permalink

    Vilket viktigt och bra ämne du tar upp! Kommunikationen mellan människor i skolan och på arbetsplatser är verkligen viktig, både för att vi ska förstå varandra och för att vi ska kunna lära av varandra och trivas tillsammans.
    Bra att du tar upp flera olika aspekter på problemet och att du ger konkreta förslag på lösningar!
    Om jag får önska något, så är det att jag vill att du ska lägga till en bild. Har du någon på gång som vi kan lägga in?

Hoppa till verktygsfältet