Lego som lego

Den allra senaste nyheten är att Lego har lanserat ett nytt ”tjejlego”. Det är många som har reagerat just på detta och tycker att det är könsuppdelat, eftersom färgerna i legoserien är pastellfärgade och byggnaderna har tjejtema. Det bor dessutom bara flickor i staden. Det är nog det som många reagerar på, för det är ju inte så i verkligheten. Det är alltså så könsuppdelat som det kan bli.

Flickor trivs lika bra med ”killego”, så varför ska man då ändra på det? Det kanske är så att flickorna känner sig som en av dem när de håller på och bygger och leker med de olika typerna. Och tjejer bryr sig inte så mycket om ifall de bygger med en brun kloss eller om de bygger med en rosa kloss. Jag själv tycker att det är nyttigt om både tjejer kan leka med ”killfärger” och killar kan leka med ”tjejfärger”. För det har ingen som helst betydelse. Var man då får tag på de alla olika färgerna kan vara från kartonger som man köper med olika färger.

Men om nu detta ”tjejlego” säljer bra så tror jag att det finns något litet positivt med det hela. Jag tror faktiskt att det skapar ett tekniskt intresse som kan följa med dem hela livet. De får intresset av att bygga upp och konstruera en stad, man får alltså tänka till om hur det ska vara för att det ska bli rätt.

Det som hade varit det bästa var om lego skapade ett könsneutralt lego. Jag kan nästan garantera ett det hade blivit en storsäljare, eftersom det är många föräldrarar som inte tycker om alla olika våldsrelaterade legoteman som erbjuds för tillfälligt och då hade köpt detta neutrala lego istället.

 

Annie Olsson HP10

VT12

 

Källor:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14128919.ab

http://www.ketchupmamman.se/2012/01/valkommen-till-verkligheten-flickor/#comments

This entry was posted in Okategoriserad. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

  1. Posted 26 mars, 2012 at 16:55 | Permalink

    Bra att du förklarar hur legot ser ut och bra att du tydligt tar ställning: det vore bäst om både tjejer och killar fick chansen att leka med såväl rosa som blå eller bruna byggklossar. Kanske kan du till och med lägga till frasen: ”Lego som lego.” sist i din text?

    Bilden du har valt passar verkligen superbra: en tjej i en rosa bil och självklart tänker hon på sitt utseende vilket markeras med hårborsten. 😉 Jag hjälper gärna dig att lägga upp den eller så kan du fråga någon av dem som redan klarat det. Här är i alla fall din länk: http://www.flickr.com/photos/tafkabecky/4153827589/

    Tips: Bra att du har använt källor. Gör källhänvisningar även i texten, så att vi får veta hur du använt dem, t ex I Aftonbladet den 26/12 2011 kan man läsa att … Många har reagerat på att … En av dem är X som på sin blogg X att hon tycker att …

    Tack för att jag fick läsa!

Hoppa till verktygsfältet