Köp inte kläder som är tillverkade under dåliga arbetsförhållanden

World BankI länder som bl.a. Indien och Kina kan de anställda jobba i över tio timmar i sträck utan mat och vila. Klädesplaggen köps sedan in av företag från andra länder för låga summor. På grund av detta kan företagen sälja kläderna till ett lågt pris och ändå tjäna på det. Detta tycker jag är oacceptabelt!

Många kunder köper kläderna fast än de vet hur de är tillverkade men många kunder vet faktiskt inte om att kläderna är tillverkade under så pass dåliga förhållanden. Detta visar en undersökning som jag har gjort i klassen där nio av tio skolungdomar inte vet hur deras kläder är tillverkade. Till exempel är H&Ms kläder tillverkade av bomull som de köper in av barnarbetare i Uzbekistan. En halv miljon barn, en del är bara nio år gamla, tvingas ut på fälten av staten. Detta uppger SVT:s Agenda i en artikel på Aftonbladet. Eftersom H&M är ett svensk företag så tar nog många för givet att kläderna är tillverkade på ett bra sätt.

Att billiga kläder ofta tillverkas under hemska förhållanden där många barn men även vuxna får slita för otroligt låga löner är oacceptabelt.

Det borde finnas något som gör det lätt att skilja på kläder som är tillverkade på bra och på dåliga sätt t.ex. som att Fairtrade finns bland matvaror så borde det finnas något liknande inom klädbranschen. Även om kläderna skulle bli dyrare är det värt att betala lite extra och veta att de som tillverkar kläderna får en rimlig lön och arbetar under rimliga arbetstider. Om man såg klart och tydligt vilka affärer som hade kläder som tillverkats under bra förhållande och vilka som inte hade det så hade förmodligen fler valt det bättre allternativet. Detta resulterar i att fler företag skulle börja sälja kläder som är tillverkade under bra förehållanden och då skulle folk vänja sig vid priserna även om det kostade lite mer än vad det gjort tidigare.

Om företagen slutar köpa in kläder från de som jobbar under dåliga arbetsförhållanden så finns risken att de blir arbetslösa i början men så småningom borde deras chefer inse att de måste höja lönen och sänka arbetstiderna för att företag ska köpa deras varor. Därför är det viktigt att man handlar från de företag som är måna om att deras produkter tillverkas på ett bra sätt.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11298695.ab

Om du vill veta mer om hur kläder tillverkas under dåliga arbetsförhållanden så se filmen Stolta traditioner – nya visioner, 2006, av Handelsanställdas förbund.

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

  1. Posted 26 mars, 2012 at 16:36 | Permalink

    Jag gillar att du har en tydlig källhänvisning (till Agenda via Aftonbladet) och att du har med detaljer (10 h) och exempel (Uzbekistan). Det är sånt som gör att man låter väl påläst.

    Fint att du ger ett förslag på en lösning (liknande Fair trade)! Det tycker jag är en bra idé, för då kan märkningen bli ett konkurrensmedel.

    Tips: återknyt gärna till inledningen och till din tes i slutet av din text, så känns avslutet mer medvetet.

    Tack för att jag fick läsa! 🙂

Hoppa till verktygsfältet