Köp inte kläder som är tillverkade av barnarbetare!

Tänk dig sexåringar som har längre arbetsdagar än vad en vuxen person i Sverige har. Tänk dig att vi köper de kläder som barnen har tillverkat under stress, tvång och utan skyddsutrustning. Tänk dig att barnen använder farliga maskiner och hanterar giftiga färgämnen.

I dagens samhälle vet vi inte hur världshandeln med kläder fungerar. Vi vet inte heller vilka det är som tillverkar våra kläder och hur arbetsmiljön är. Eftersom vi inte ser hur kläderna tillverkas, så är det inget större problem för oss. Personer tänker mest på att allt skall vara billigt. Jag frågade mina klasskamrater om de visste hur deras kläder tillverkades. Ingen av de 10 personerna visste hur de tillverkats eller av vem.

När vi går in i en klädbutik här i Sverige, så kan vi hitta en tröja för 50 kronor. Det enda vi tänker på är att tröjan är billig. Vi tänker aldrig på hur mycket den anställda, som har tillverkat kläderna, får i lön för denna billiga tröja eller hur han eller hon har behandlats. Inte heller tänker vi på att många av de som arbetar med att producera kläder är barn. Barnarbetaren får oftast lön, som till och med är under minimilönen ca 70 svenska kronor i månaden. Denna lön är väldigt låg och det är svårt att klara sin vardag med så lite pengar.

Enligt Unicef finns det flest barnarbetare i Afrika, Asien och Latinamerika. Det finns inte exakta siffror på hur många barnarbetare, som arbetar med att producera kläder i världen. Det är svårt att undersöka eftersom många barn arbetar väldigt osynligt. Jag menar att många barn arbetar i hemmen, alltså osynligt.

Det finns flera skäl till varför vi inte ska köpa kläder som är tillverkade av barnarbetare. De barnen som börjar arbeta vid tidig ålder får inte möjliget att växa upp som barn, skriver Unicef på deras hemsida. Jag anser att Unicef har rätt, alla barn skall ha rätt till att växa upp som ett barn. Barnen som arbetar och sliter borde egentligen gå i skolan för att lära sig att läsa och skriva. Det är även viktigt för samhället att barnen har en utbildning, så att samhället kan utvecklas.

Många barn skadas både psykiskt och fysiskt i samband med arbetet. Flertalet av arbetsuppgifterna skulle en vuxen ha gjort. Detta gör att barnets kropp tar stor skada t.ex. av tunga lyft och olyckor som kan leda till döden. Barnen är också rädda och vågar inte säga emot, utan gör de arbetsuppgifter de blir tillsagda att göra. Många hemska minnen från arbetet kan leda till att barnet mår psykiskt dåligt.

Ännu ett argument för att inte köpa kläder som tillverkats av barn är den dåliga lönen. Barnen arbetar långa dagar och får inte den lön de förtjänar. Barnens låga löner kan leda till att även de vuxnas löner sänks.

Med tanke på de argument som finns i denna debattartikel så borde man inte handla kläder som tillverkas under sådana förhållanden. Hur skall man kunna kontrollera detta? Hur ska man få föräldrar till att inte låta sina barn arbeta? Hur skall man få barn att inte arbeta? Och hur ska vi få företag att inte anställa barn? Det är frågor som är svåra att besvara. Förändringarna måste ske i de drabbade länderna och det är både politiska, ekonomiska och demokratiska beslut som måste ske. Så länge kan vi hjälpa barnen genom att sluta handla deras kläder men vi måste även hjälpa dem på andra sätt som t.ex. byggandet av skolor.

Vill du veta mer om barnarbete så kan du till exempel titta här:
Filmen Stolta traditioner – nya visioner (2006) av Handelsanställdas förbund.
Barnarbete på Unicefs hemsida.
Barnarbete på hemsidan ne.se.
Barnarbete på hemsidan fn.se.

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

2 Comments

 1. Posted 25 mars, 2012 at 22:58 | Permalink

  Vad bra att du skriver förslag på vad man kan göra åt problemet, både i länderna där kläderna tillverkas och här i Sverige.

  Jag gillar att du tar upp det där med skolor. Jag tror också att utbildning kan vara en nyckel.

  Jag skulle önska att du gav oss länkarna till deras hemsidor. Det skulle vara toppenbra service om man bara kunde klicka på dem istället för att behöva göra en sökning.

  Tack för att jag fick läsa! 🙂

 2. Zarah
  Posted 30 november, 2012 at 11:38 | Permalink

  Jag kan tipsa om Não Store, garanterat inget barnarbete och relativt billiga skor. Originella skor som också är miljövänliga då de är gjorda enbart av återvunnet material..

Hoppa till verktygsfältet