Kollektivavtal borde vara en självklarhet

_MG_3750Många personer här i Sverige tror att kollektivavtal är något alla företag har och att det finns någon lag på att det måste finnas, vilket det inte gör. Utan kollektivavtal finns det inget avtal mellan dig som arbetstagare och din arbetsgivare. Det finns inga papper om era bestämmelser angående lön, semester, anställningsform och arbetstider. Du har därmed inga papper att visa om det skulle uppstå en diskussion mellan dig och din arbetsgivare. Om du däremot har ett kollektivavtal kan du alltid gå tillbaka där och kolla, stämmer detta? Kan verkligen min chef göra så här? Det är alltså en sorts säkerhetslina för dig som anställd, en väldigt enkel sådan. Utan kollektivavtal är man inte säker, din chef kan säga att du inte har rätt till något trots att du borde ha det, och du kan inte göra något åt saken.

Om en sådan här diskussion uppstår vågar du kanske inte ta konflikten med sin arbetsgivare för att du är rädd att man kanske ska mista sitt jobb, och om de andra arbetskollegerna inte vill stödja dig kan det hända att man struntar i det och fortsätter arbeta utan kollektivavtal.

Vissa personer anser att man inte behöver ett kollektivavtal, eftersom man tycker att alla pratar med varandra och man har bra sammanhållning på sin arbetsplats detta tycker inte jag är ett hållbart argument. Allt kan hända, trots att man är bästa vänner kan det komma upp konflikter och då är det ett mycket bra att ha ett kollektivavtal att gå tillbaka till och kolla på.

En annan sak som kan anses som en nackdel är att när du har ett kollektivavtal och har skrivit på det måste även du följa det som står i avtalet. Du kan inte strejka för att du inte får högre lön eller något liknande för då begår du ett avtalsbrott. Så man måste tänka sig för innan man skriver på något papper om man verkligen vill jobba för den lönen osv. Men om både arbetsgivare och arbetstagare är nöjda med avtalet, så är det som sagt en trygghet att veta vad som gäller.

Kollektivavtal är bra för chefen också! Det finns även anställda som vill få högre lön fast inte jobba så mycket. Då är det även bra för chefen att kunna visa att ”du” har skrivit på detta, då är det detta som gäller!

Om du inte redan har ett kollektivavtal: Prata med dina medarbetare och förklara att det finns fördelar för dig som arbetstagare med kollektivavtal, att det inte finns några nackdelar. Prata med dina medarbetare och få alla att förstå detta! En kan inte göra så stor skillnad, men om ni är flera kan ni göra stor skillnad och er chef kommer antagligen inse att ni ska jobba med kollektivavtal!

Om du vill veta mer om kollektiv avtal och dess fördelar och nackdelar kan jag rekommendera en mycket bra film som heter ”Stolta traditioner – nya visioner” filmen är gjord av Handels. Filmen producerades 13-17 maj år 2006, det är en film som tar upp fackets historia och dess utveckling.

Text skriven och publicerad av Josefine Lempinen.

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

  1. Posted 25 mars, 2012 at 23:27 | Permalink

    Jag tycker att det är elegant att du skriver med direkt tilltal. Det gör texten mer intresseväckande och visar att du är väl medveten om dina läsare. Jag gillar att du ger råd direkt till läsaren.

    Bilden passar jättebra. Jag blir lite förvirrad av att det står copyright på den eftersom den ligger på flickr under CC-licens. Men det verkar vara han som skapat bilden som lagt upp den på flickr. Namnen stämmer i alla fall överens.

    Tips: Här växlar du mellan olika pronomen (du och din/ditt resp man och sin/sitt ): ”Om en sådan här diskussion uppstår vågar du kanske inte ta konflikten med sin arbetsgivare för att du är rädd att man kanske ska mista sitt jobb, och om de andra arbetskollegerna inte vill stödja dig kan det hända att man struntar i det och fortsätter arbeta utan kollektivavtal.”

    Tack för att jag fick läsa! 🙂

Hoppa till verktygsfältet