Inre och yttre resor (elevtext)

En av de texter som på senare tid har tilltalat mig är tidningsartikeln ”Med hjärtat i 1940-talet” av Johanna Stenius ur tidskriften Antik och Auktion 2010:11. Artikeln handlar om Miriam Parkman som är en helt vanlig 19-åring, med ett undantag: hon är fullkomligt galen i 1940-talet. Hon klär sig och fixar håret och lever på 40-talsvis, men hon vill påstå att hon inte är ”tantig” eller annorlunda för det. Hon dansar på Chicago Swing Dance Studios i Stockholm samt leder en av Sveriges mest populära vintagebloggar och jobbar, och hon menar att hon är som vilken ung kvinna som helst. Hon är fast på Ebay och köper kläder och prylar från 40-talet, men även grejer som hon inte använder men vet att hon kommer att vilja ha på sig när hon blir lite äldre. Just därför vill hon inte bli kallad ”retro”, utan hon vill att henens stil ska uppfattas som genuin och autentisk.

Man kan ju undra om hon hellre hade velat leva då, men hon verkar rätt nöjd med hur hon lever sitt liv just nu. Hon säger att ”allting var ju inte bättre då även om kläderna, musiken och dansen var det” och hon vill inte låtsas och göra om sitt liv för att leva ”som om det var på riktigt”.

Varför just den här artikeln skulle handla om resor kan möjligtvis vara lite otydligt, men jag känner att det Miriam gör när hon kollar in vintagekläder är att hon drömmer sig bort, och att drömma är definitivt att resa. Hon gör tidsresor i sin vardag utan att kanske ens tänka på det. Jag tror att de flesta kan känna igen sig i det där, att drömma om en annan värld, en annan tid eller bara en annan stad och att försöka komma dit, så gott det går, är att göra en form av inre resa.

This entry was posted in Tema: resor. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

5 Comments

 1. Posted 10 november, 2011 at 14:19 | Permalink

  Bra att du skriver en sorts frågeställning och sedan svarar på den med hennes egna ord. Tycker det är bra och lättläst text. Det är kul att du har reflekterat över termen ”en inre resa”. Kopplar bra med din rubrik.

  Tack för läsningen!

 2. kerim
  Posted 01 december, 2011 at 21:40 | Permalink

  kan jag använda detta som mall till nationella i tal?

 3. Posted 01 december, 2011 at 22:47 | Permalink

  Visst är det en bra text, men detta är ingen mall för den muntliga delen på det nationella provet. Då ska ni ju använda er av två texter/bilder varav minst en från häftet. Dessutom är ju tanken att ni ska ha en egen infallsvinkel. Om du tänker dig att du ska argumentera för en sak och använda texthäftet som källor för din argumentation kanske det är lättare att få idéer. Ett exempel på detta skulle kunna vara ”Att spela datorspel gör dig smartare” och så bland annat hänvisa till Mediarådets artikel i sin argumentation. Eller tvärt om ”De som spelar mycket datorspel förlorar kontrollen över sina liv” och i sina argument hänvisa till artikeln om spelberoende och någon passande bild och/eller text.

  Lycka till! 🙂

 4. Posted 01 december, 2011 at 22:47 | Permalink

  Visst är det en bra text, men detta är ingen mall för den muntliga delen på det nationella provet. Då ska ni ju använda er av två texter/bilder varav minst en från häftet. Dessutom är ju tanken att ni ska ha en egen infallsvinkel. Om du tänker dig att du ska argumentera för en sak och använda materialet i texthäftet som källor för din argumentation kanske det är lättare att få idéer. Ett exempel på detta skulle kunna vara ”Att spela datorspel gör dig smartare” och så bland annat hänvisa till Mediarådets artikel i sin argumentation. Eller tvärt om ”De som spelar mycket datorspel förlorar kontrollen över sina liv” och i sina argument hänvisa till artikeln om spelberoende och någon passande bild och/eller text.

  Lycka till! 🙂

 5. Posted 01 december, 2011 at 22:48 | Permalink

  Visst är det en bra text, men detta är ingen mall för den muntliga delen på det nationella provet. Då ska ni ju använda er av två texter/bilder varav minst en från häftet. Dessutom är ju tanken att ni ska ha en egen infallsvinkel.

  Om du tänker dig att du ska argumentera för en sak och använda materialet i texthäftet som källor för din argumentation kanske det är lättare att få idéer. Ett exempel på detta skulle kunna vara ”Att spela datorspel gör dig smartare” och så bland annat hänvisa till Mediarådets artikel i sin argumentation. Eller tvärt om ”De som spelar mycket datorspel förlorar kontrollen över sina liv” och i sina argument hänvisa till artikeln om spelberoende och någon passande bild och/eller text.

  Lycka till! 🙂

Hoppa till verktygsfältet