Stolthet och Fördom, bokpresentation

Varför attraheras inte ungdomar av klassiker? Varför vill inte ungdomar läsa klassiker längre?
   En klassiker är en berättelse med en handling som intresserar och engagerar människor trots avstånd över tid och rum. Jag tror inte att vi i första hand läser Stolthet och Fördom för att vi vill lära oss mer om hur folk hade det på 1700-talet utan för att boken på ett skickligt sätt tar upp ett universellt ämne: kärlek och vilka hinder man kan behöva överkomma för att nå den.
   Är du en sån person som ibland är för snabb med att döma andra eller kanske till och med anser dig vara bättre än dem? Vill du ändra detta beteende genom att göra en personlig resa?
   Att kunna utveckla sin personlighet och synsätt på andra är något många vill göra. Genom att vi får följa två personer på nära håll som begår dessa misstag, men som senare inser att de hade fel, lär vi oss som läsare av detta och kommer kanske därför inte begå dem själva.

Boken, Stolthet och Fördom, är skriven av Jane Austen, 1775-1817 som är en av den engelskspråkiga litteraturens klassiska kvinnliga författare, då hon är känd för sina kärleksromaner.
   Austen hade aldrig någon kontakt med den litterära världen, men hennes umgängeskrets hade en hög bildningsnivå och man räknade böcker som en av livets behövligheter. Austen började redan i tidig ålder med sitt skrivande, och hade skrivit klart romanen Kärlek och Vänskap, Love and Freindship, i slutet av 1700-talet och skrev ytterligare tre romaner mellan 1795-1798. Austens första publicerade roman, Förnuft och Känsla, Sense and Sensibility, 1811. Hon publicerade dessutom tre andra romaner under sin livstid: Stolthet och Fördom (Pride and Prejudice, 1813), Mansfield Park (1814) och Emma (1815).
   I sina romaner går Austen aldrig utanför sin egen värld. Hon försöker aldrig göra saker mer spännande genom sensationella eller romantiska detaljer. Hon skrev om den miljö som hon levde i och på det sättet som hon uppfattade omvärlden på.

Jane Austen
En illustration av Jane Austen

Austen levde och var aktiv under romantiken, slutet av 1700-talet. Austen skriver ofta om kärlek och relationer, men henne böcker är inte typiska för romantiken utan mer realistiska och ligger därför närmare upplysningstidens sätt att skriva. Austen uppmärksammar förnuftet och det självständiga tänkandet. Austen förfinade inga detaljer eller gjorde några scener mer spännande, hon lät allt vara som i verkligheten och beskriver ingående hur kvinnorna hade det vid den här tiden.

Huvudkonflikten är förhållandet mellan Elisabeth och Darcy, deras oväntade möten och kärleken som sakta börjar ta form. Romansen mellan dem båda döljs till en början men då Darcy beslutar sig för att fria till Elisabeth kan den inte hemlighållas, hennes svar är nekande men efter det förändras allt. Hans känslor för henne blir starkare, medan hennes börjar växa fram, och när Elisabeth inser att dessa känslor är riktiga och att det är honom som hon vill gifta sig med är hon rädd att det är för sent.
   Titeln, tycker jag, ger en förutfattad mening redan innan man börjat läsa boken, att de är en överklassbok som handlar om rika och bortskämda människor. Det tycker jag gör att attityden till boken blir lite negativ. Att de sedan finns inslag av stolthet i boken är självklart för att man ska kunna lära sig något av den. Dock tycker jag att titeln lite hårt formulerad med tanke på berättelsens i övrigt vackra och, i några partier, roliga handling.

Inledningen till Stolthet och fördom av Jane Austen
Första uppslaget i Stolthet och Fördom

Jag har valt att jämföra Stolthet och Fördom med en romantisk film, Dirty Dancing, 1987 och en annan roman, Den andra systern Boleyn, 2001. Varför jag valde dessa var dels för att alla tre kommer från olika tidsepoker och dels för att handlingen visar sig vara snarlik, men även för att jag kan jämföra de olika tidernas syn på kärlek.
   Likheten mellan Stolthet och Fördom och Dirty Dancing är handlingen i stora drag: två individer träffar varandra fulla med fördomar men när de lär känna varandra skapas en trovärdig och fin kärlekshistoria. Men kärlek är inte alltid lätt, båda damerna måste handskas med familjens dömande ögon och se till att föräldrarna gillar mannen i deras liv. Detta är inte helt lätt för någon av dem: Elisabeths föräldrar ser endast den stolte Darcy som bara ser felen hos kvinnor i hans omgivning och Babys föräldrar ser Johnny som en ”bad-boy” som utnyttjar kvinnor till sin egen fördel. De lyckas bevisa för sina föräldrar att dessa bilder är felaktiga och att under deras fördomar finns två snälla och älskvärda män. En annan likhet som jag hittade var att en av huvudpersonerna, Darcy, i Stolthet och Fördom, och Baby, i Dirty Dancing, gör ett tillfälligt miljöbyte och väl där träffar de kärleken. Darcys närmaste vän hyr ett hus på den engelska landsbygden och han förflyttar sig då från storstaden London till en liten by. Babys föräldrar bestämmer sig för att familjen ska spendera sommaren på ett pensionat i New York.
   Likheten mellan Stolthet och Fördom och Den andra systern Boleyn är den omöjliga kärleken. Henrik och Annes kärlek är omöjlig då kungen är gift och skilsmässan var inget som fanns på 1500-talet. Inget giftermål mellan dem båda kan äga rum förrän kungens äktenskap med drottning Katarina är förklarat ogiltigt. Alltså står drottningen i vägen för deras kärlek. En annan kvinna, lady Catherine de Bourgh, står i vägen för Elisabeths och Darcys äktenskap. Darcy är nämligen sedan barnsben trolovad med lady de Bourghs dotter och den viljestarka och inflytelserika lady de Bourgh kämpar nu för att de unga tu ska gifta sig.
   Det är lite svårt att ta fram ett riktigt budskap i en bok som är verklighetsbaserad, men att kärlek kan få en att göra dem mest galna och naiva saker är ett faktum. När Henrik VIII går emot påven, Englands invånare och även några av sina trognaste män för att få sitt äktenskap med Anne ser jag en viss likhet med Elisabeth och Darcys förhållande. Det står inget om detta i boken, men jag tror att många av invånarna i Elisabeths hemstad hade samma uppfattning om Darcy som Elisabeths föräldrar, och att Darcys omgivning tycker att han gifter ner sig när han väljer en kvinna utan förmögenhet. Både Henrik och Elisabeth är envisa och vill att deras kärlek ska vinna över de andras fördomar om deras partnerval. Som tur är vinner kärleken båda dessa kamper mot folkets åsikter och äktenskapen genomförs.

Bokens budskap är från början svårt att se då huvudpersonerna döljer sitt tycke för varandra, men då Elisabeth avböjer från Darcys frieri inser man att där finns ett visst tycke mellan dem båda som bara kan bli starkare. Budskapet blir lättare att få grepp om när man läst ut boken, då har man alla fakta och all handling samlad i huvudet och kan lägga ihop budskapspusslet. Två personer kan trots sina olikheter och fel lära sig att älska varandra. När de båda fattar tycke för varandra sker ofta en omärkbar personlighetsförändring och de båda blir mer och mer lika.
   Att kärlek övervinner allt är ett vanligt budskap i böcker och filmer. Detta gör att man måste berätta på ett nytänkande sätt men även ha en speciell handling för att just den boken eller filmen ska locka.
   Varför attraheras vi då av Austens klassiker när det kommer ut nya böcker varje år med samma tema, budskap och snarlik handling? Jag tror de kan vara just på grund av att det är en klassiker som gör att läsaren finner ett intresse till boken. Budskapet engagerar och ger oss kanske till och med hopp om ett bättre liv.

Pride & Prejudice Movie Poster
Framsidan till filmatiseringen av Stolthet och Fördom, med Keira Knightley som Elisabeth.

Vad som gör Stolthet och Fördom till en klassiker är den intressanta handlingen som engagerar läsaren trots att dess tid och rum inte är aktuellt för oss, men även att boken är skriven på ett så skickligt skrivsätt att den attraherar läsaren. Detta tycker jag borde locka folk i alla åldrar till läsning men ibland är, främst ungdomar, inte medvetna om den ljuva värld som finns bakom ett bokomslag.
   Genom att filmatisera klassikerna ger man ungdomarna som inte är intresserade av läsning en chans att uppleva en klassiker, t.ex. är Robin Hood och de Tre Musketörerna kända klassiker som  filmatiserats. Bra gjorda filmer lockar alltså oss ungdomar till att se en klassiker, och en del av oss blir kanske så tagna av filmen att vi även vill läsa boken.

Faktan om Jane Austen hittade jag här: http://www.ne.se/jane-austenhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Jane_Austen

This entry was posted in Tema: klassiker - romaner. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

  1. Jasse
    Posted 09 mars, 2013 at 16:10 | Permalink

    Hur skulle du beskriva miljön i denna bok? (Miljöbeskrivningar)

Hoppa till verktygsfältet