Nätmobbning

Anonymitet på Internet ökar näthatet

Möjligheten att få vara anonym på Internet gör att det blir allt vanligare med kränkande och elaka kommentarer. Framförallt är det bloggar som drabbas. Detta skriver Linnéa Jonjons om på www.dn.se i artikeln ”Näthatet störst bland unga” (8/7 2009).

Åke Pålshammar, universitetslektor i psykologi, tror att anonymiteten gör att många skriver kränkande kommentarer eftersom man inte personligen behöver stå för sina ord. Han tror att det främst är ungdomar som bidrar till näthatet eftersom de i allmänhet har svårare att kontrollera sina handlingar vid starka känslor.

Fotbollsbloggaren Marcus Birro har drabbats av elaka kommentarer på sina bloggar. Han mådde dåligt av det och stängde tillslut ner sin privata blogg. Pålshammar menar att det är ett problem när kränkande kommentarer får bloggar att läggas ner, då yttrandefriheten plötsligt hotar yttrandefriheten.

Både Pålshammar och Birro tror att näthatet kan minskas om man måste registrera sig med sitt riktiga namn när man ska kommentera.

Jag tror att näthatet idag är så stort på grund av ungdomars osäkerhet. Många ungdomar idag verkar bry sig mer om sitt utseende och sin sociala status snarare än att må bra och skaffa sig en bra utbildning. Det är ”normalt” att vara lite för smal för kroppens bästa och det är ”coolt” att vara uppkäftig mot en polis, lärare eller annan respekterad person.

Denna vridna bild anser jag till stor del vara orsakad av dagens media. Allt från modetidningar och modebloggar till absurda program som ”Big Brother” och ”Kungarna av Tyrösand” påverkar, enligt mig, ungdomar mer negativt än positivt. Visserligen är allt moderelaterat tvåtydigt; samtidigt som modeintresserade får en fördjupad inblick i marknaden så får unga tjejer sneda ideal och tror att man måste vara tunn som en tråd och ha de dyraste designerkläderna för att anses vara vacker. Jag tror att det är just det nätmobbning idag till stor del handlar om, tjejer och killar som är osäkra på sig själva och utsatter jämnåriga för kränkning. Jämnåriga som troligtvis är lika osäkra.

I många fall tror jag att det hade hjälpt att vara anonym, som jag tidigare nämnde är det alltid lättare att ha en åsikt om man inte behöver stå för den. Men i många fall tror jag tyvärr inte att det spelar någon roll. Mobbning bland ungdomar idag sker väldigt ofta öppet och inför andra, på till exempel facebook eller  i skolan, men ändå händer det tyvärr oftare än vad man tror att ungdomarna som kränker inte blir stoppade, snarare tvärtom. De blir uppmuntrade av väninnornas fniss när de ger den där osäkra tjejen en kommentar om hur hennes tröja ser ut. De blir uppmuntrade av killkompisarnas skratt när de trotsar en lärare, som faktiskt bara är där för att hjälpa.

För att stoppa nätmobbningen krävs att man stoppar mobbningen i det verkliga livet först. Man kan absolut testa att införa en regel för hemsidor med kommentarfunktioner som säger att man måste vara inloggad för att kommentera, men kanske i samband med att informera alla användare om vad som gäller. Det är varken hälsosamt eller okej att höra eller skriva kränkande kommentarer. Uppmuntra folk att anmäla elaka kommentarer, skärp reglerna och stäng av de som skrivit kommentarerna från sidan utan möjlighet att skaffa ny registrering! Skulle mobbningen fortsätta ändå, gör var inte rädda för att polisanmäla eller ta kontakt med en ombudsman!

http://cwaste.skolbloggen.se/svenska/referera/skriva-referat/ova-referatskrivning-nathat-bland-unga/

This entry was posted in Tema: netikett. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

2 Comments

  1. Eva
    Posted 04 december, 2013 at 23:19 | Permalink

    Är detta ett referat eller?

  2. Posted 05 december, 2013 at 9:18 | Permalink

    Det är delvis referat eftersom det återger andras texter men inte enbart eftersom texten även återger skribentens egna tankar och åsikter.

Hoppa till verktygsfältet