John Steinbeck

John Steinbeck föddes den 27 februari 1902 i Salinas, Kalifornien och dog den 20 december 1968 pga. hjärtfel. Hans aska spreds på en minneslund i födelsestaden Salinas. Hans föräldrar var av tysk och irländsk härkomst. Hans far John Steinbeck var skattmästare och hans mor Olive Hamilton var före detta lärare. John och hans mor hade en delad passion för att läsa och skriva, vilket resulterade till att en nära relation mellan de två växte fram. Under en viss tid av sin ungdom så arbetade Steinbeck som jordbrukare runt omkring i Kalifornien. Sedan läste han marinbiologi på Stanford University åren 1919 – 1925, men avslutade studierna utan att ta examen. Han skulle nu uppfylla sin dröm om att bli författare.

Steinbeck har skrivit ett tjugotal böcker och bland dem är Möss och Människor (Mice and Men 1937), Vredens druvor (The Grapes of Wrath 1939), Pärlan (The Pearl 1947) och Öster om Eden (East of Eden 1952) de kändaste. Steinbeck själv ansåg att Öster om Eden var hans främsta verk.                                                                                                 

Steinbeck skrev naturalistiskt och samhällskritisk om hur arbetarna i Kalifornien hade det på 1930-talet. Krisen i USA slog hårt på det fattiga folket och Steinbeck skrev på ett sätt så att jag som läsare inte kan annat än gripas av hans böcker. Men Steinbeck skrev om mer än bara arbetarna i Kalifornien, han skrev om allt och alla som var förtryckta. På det sättet så fick han fram deras liv genom hans verk, vilket gör att deras liv får större mening. Det som jag tycker gör Steinbecks böcker så intressanta är hur han beskriver samma plats på så olika sätt. Jag anser att det är just hans miljöbeskrivningar och sätt att skriva som höjer hans böcker till en nivå över annan litteratur och det är därför som hans verk fortfarande är så älskade. Här följer ett citat som både beskriver miljön men som också väcker en känsla hos läsaren som jag tror Steinbeck medvetet har eftersträvat:

”Hägern slog häftigt med vingarna, kastade sig upp i luften och sträckte neråt floden. Den lilla ormen slank in i vassen vid stranden.”

(Möss och Människor s.129)

Jag tycker att detta citat ger mig som läsare en känsla av oro och ovetande. För texten ger mig det buskapet att nu är naturen inte lugn och vetande utan något har hänt som gör att hägern flyger i väg och ormen gömmer sig.

John Steinbeck fick Nobelpriset i litteratur 1962 för boken Vredens druvor. Svenska Akademin motiverar priset så här:

”för hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn.”

Boken Möss och Människor (Mice and Men) som utgavs 1937, är en av Steinbecks mest kända och älskade böcker. Den handlar om de två vännerna George och Lennie som följs åt mellan gårdarna och hjälper varandra.  Deras gemensamma dröm är att få ha en egen liten gård som de kan driva helt själva. En dröm som delades av de flesta människor under den tiden i USA.  Men drömmen förverkligas aldrig, vilket inte var ovanligt på den tiden. När jag läste boken blev jag gripen av det moderna sätt som Steinbeck skriver på och att han använder så många svordomar, vilket inte är så vanligt om man tittar på litteraturen från den tiden. Men det är inget som stör mig när jag läser, för Steinbeck skriver mycket i dialoger och då anser jag att det ska vara skrivet som de talar annars tror jag boken hade förlorat väldigt mycket. Följande citat är Steinbecks beskrivning av de två vännerna George och Lennie. Citatet säger mycket både om hans sätt att skriva och om hur de två vännerna ser ut och är.

”Den förste var småväxt och livlig, mörkhyad, med vaksamma ögon och skarpa, kraftiga drag. Allt hos honom var markerat: små, starka händer, smala armar och en tunn, benig näsa. Bakom honom kom hans motsats, en väldig karl med ett formlöst ansikte, stora, bleka ögon, breda, sluttande axlar; och han gick tungt och släpade fötterna litet, ungefär som en björn drar labbarna efter sig.” 

(Möss och Människor s. 8.)

1939 utgav Steinbeck boken Vredens druvor (The Grapes of Wrath) som kom att bli hans mest kända bok. Den handlar om familjen Joad, som tvingas flytta till Kalifornien för att de inte klarar av att driva sin gård i Oklahoma pga. krisen i USA. I boken får man följa familjens kamp om att överleva i det hårda Kalifornien. När boken gavs ut så blev den både hatad och älskad. Boken blev kritiserad för dess naturalistiska och samhällskritiska sätt som den var skriven på. I vissa delstater i USA förbjöds den och i Steinbecks hemstad brändes den. Detta tror jag kan vara en av de anledningarna till att boken blev så populär. Steinbeck själv lär ha svarat så här när han fick reda på att hans bok blivit bränd:

”En diktator kan dräpa och lämlästa människor, kan förfalla till varje form av tyranni och kan bli hatad, men när böcker bränns har tyranniet drivits till sitt yttersta. Det är något som vi inte kan förlåta.”

John Steinbeck var en man som stod för allt som är gott och han var en slagkämpe för de som var mindre lottade än vi är. Han stod upp för sina åsikter i alla väder och blev en författare som var älskad och fortfarande är älskad pga. sitt skickliga sätt att skildra människors liv.

John Steinbeck, By Thomas Crown Photography

Louise Selméus

Källförteckning

Litteratur:

 • Nationalencyklopedin (1995, 17 bandet, Christer Engström)
 • Berömda böcker (2002, bokförlaget DN, Britt Dahlström)
 • Bonniers Lexikon (1997, Lena Ahlgren & Pontus Reimers)
 • Texter & Tankar Litteratur 1900-talet (1998, Första upplagan, Gleerups, Gunnel Stjernfeldt)
 • Litteraturen Epoker och Diktare (1989, Tredje upplagan, Almqvist och Wiksell, Ulf Jansson och Martin Levander) 

 Länkar:

This entry was posted in 1900-talsförfattare and tagged . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

3 Comments

 1. lisamarie
  Posted 20 december, 2010 at 16:54 | Permalink

  Louise!
  Jag tycker du är väldigt bra på att beskriva Steinbecks sätt att skriva. Din text känns väldigt kunnig, eller hur man ska säga. Det känns som att du vet vad du skriver om och det är roligt att läsa dina reflexioner! Fint ihopvävt med citaten också!
  Jag har sett Möss och Människor på film och den var bra. Skulle också vilja se Öster om Eden (eller läsa den för den delen), det är ju James Dean i huvudrollen. Vi får leta upp den och se den någon dag:)
  Fint jobbat! / Lisa

 2. Posted 27 december, 2010 at 19:51 | Permalink

  Vilket jättefint författarporträtt Louise! Mycket väl valda fakta, massor av intressanta detaljer och citat, personligt, kunnigt och trevligt skrivet!

  Det verkar inte som om personen som lagt upp bilden på flickr egentligen har rätt till bilden (han har inte tagit den själv, kanske är det ett fotografi av ett fotografi?): http://www.flickr.com/photos/pentax10d/3335141474/ Bilden har dessutom Copyright-skydd, vilket gör att det hade varit bra att hitta en annan … Hittar man ingen bra på Wikimedia Commons under CC-licens, så kan man ju välja en boks framsida eller någon bild som illustrerar innehållet eller handlingen i en av hans mest kända böcker. Det här är viktiga saker att kunna, men det påverkar inte mitt omdöme av din text, utan jag tycker som sagt att ditt porträtt är toppenbra! 😀

  Tack för att vi fick läsa!

 3. Posted 04 september, 2012 at 10:36 | Permalink

  Vad säger John att en författares uppgift är?

Hoppa till verktygsfältet