Vilhelm Moberg

Det är 1840-tal i Sverige. Svenskarna börjar i allt större utsträckning höra talas om ett land bortom Atlanten. Landet heter Amerika och lockar många med sin politiska och religiösa frihet. Även bönderna häpnas när de får höra talas om landets stora ytor med klimat som gjort för jordbruk. Fartyg från många av Sveriges hamnstäder börjar avgå till Amerika med människor som last i stället för varor, det är mycket lönsammare. En biljett för en vuxen person kan kosta runt en drängs årslön.

Under nödåren på 1860-talet kulminerar utvandringen i en första stor utvandringsvåg. Ännu en våg sker under åren precis efter sekelskiftet och en sista 1923, några år efter första världskrigets slut. Sverige är skakat och den sista utvandringsvågen sammanfaller med en grov konjunktursvacka inom bland annat järnindustrin.

I mitten av detta virrvarr föds Vilhelm Moberg den 20 augusti 1898. 1,2 miljoner svenskar kommer att ha lämnat landet och börjat ett nytt liv i Amerika vid 1930-talets början. Detta är något som kommer att påverka Moberg mycket, vilket inte minst kommer att synas i hans böcker.

Vilhelm Moberg var en svensk journalist, dramatiker, men främst känd som författare, från Mohultsmåla i Småland. Redan som ung var Moberg intresserad av att skriva och läsa texter. Han deltog som 13-åring i en skrivartävling anordnad av ungdomstidningen Brokiga Blad och kom på en artondeplats. Priset han fick var “Aftonbladets karta över ätliga svampar” och trots att han inte gillade svamp så var han mycket stolt. Moberg blev senare skribent i en lokaltidning och i veckotidningen Såningsmannen, som senare blev en del av Hemmets Journal, en idag väldigt känd och populär veckotidning. Sina tidigaste artiklar skrev Moberg under pseudonym, precis som många andra författare. Pseudonymen han använde var Ville i Momåla.

Mobergs stora genombrott kom med debutromanen Raskens 1927. Romanen utspelar sig i Småland under 1800-talets andra hälft och följer den indelta knekten Gustav Rask och hans hustru Ida. Tillsammans kämpar de efter en dräglig tillvaro på sitt soldattorp. Raskens återspeglar till en stor del Mobergs egna barndom. Tillsammans med sin familj hade han inte alltid det så lätt i sitt soldattorp och precis som Gustav Rask var även Moberg far, farfar och farfarsfar indelta soldater. Moberg skriver själv i en text:

“Jag kan säga att Raskens i huvudsak är grundad på vad jag som liten pojke fick höra på julkalasen när traktens alla knektar var samlade hemma i stugan och söp och berättade historier: jag fick inte lägga mig förrän de gått, eftersom de satt på min säng… Och så var jag tvungen att lyssna.”

Mobergs troligen mest kända verk är böckerna i Utvandrarserien. Serien består av de fyra historiska romanerna Utvandrarna (1949), Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959) och handlar om en grupp människor som bestämmer sig för att utvandra från den småländska församlingen Ljuder för att bosätta sig i Nordamerika. Serien skildrar det verkliga livet som utvandrana levde. Det var rått och fyllt av svåra beslut, men ibland sken lyckan av framgång igenom. För att kunna skriva serien spenderade Moberg fyra år i Amerika. I Amerika gick han igenom biblioteksarkiv, historieböcker och dagböcker, men åkte även runt i utvandrarnas spår och besökte svenskbygder. När han kom hem fortsatte han med skrivandet och totalt tog det tolv år innan de fyra böckerna var klara. Men mödan skulle inte visa sig vara förgäves. Enbart i Sverige har serien sålt i två miljoner exemplar.

Som ung var Moberg pacifist, men i och med nazitysklands invasion av Polen och Sovjetunionens angrepp mot Finland så debatterade han för ett starkt svenskt försvar. Detta klargjorde han i romanen Rid i natt! som släpptes 1941, dock inte rakt ut, utan genom att ge historisk förklädnad åt åsikterna. Romanen handlar om invånarna i den småländska byn Brändebol som tillsammans bestämmer sig för att gå emot fogdens krav på dagsverken. När fogdens män väl kommer så är det bara Ragnar Svedje som sätter emot och han får fly ut i skogen. I Sverige uppmärksammades Mobergs antinazistiska åsikter, men även i nazityskland där Rid i natt! brändes på bokbål.

Mot slutet av sitt liv började Moberg på en serie av rena historieverk kallad Min svenska historia, berättad för folket. Dessa verk skulle skildra de vanliga människornas historia, som många historiker glömt bort. Del ett släpptes 1970 och del två 1971, men längre hann han inte på serien som var tänkt att uppgå i fyra delar. Den 8 augusti 1973, 76 år gammal, fann man på kvällen Vilhelm Moberg dränkt i sjön utanför sitt hus i Roslagen. I köket hittade man en lapp som han skrivit till sin hustru: ”Klockan är tjugo över sju, jag går att söka i sjön, sömnen utan slut. Förlåt mig, jag orkade inte uthärda”.

Totalt har Vilhelm Moberg lämnat efter sig över 20 böcker, varav vissa har översatts till mer än 20 språk. Han har även lämnat efter sig nio skådespel och otaligt mycket annan prosa och politiska texter. Många av dessa innehåller ren skär svensk historia som tack vare honom aldrig kommer att glömmas bort.

Vilhelm Moberg var starkt politiskt engagerad. Följande citat säger mycket om hans tillit till andra politiker: ”När en politiker säger att vi sitter i samma båt så var på din vakt, det betyder att det är du som ska ro.

Källor

This entry was posted in 1900-talsförfattare and tagged . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

6 Comments

 1. louise
  Posted 20 december, 2010 at 14:27 | Permalink

  Vad roligt att du valde Moberg. Han är en av mina favoriter bland författare. Har du läst något om honom? bra text, intressant och välskriven.
  Louise

 2. lisamarie
  Posted 20 december, 2010 at 14:39 | Permalink

  Jag tycker att din text är känns väldigt genomarbetad och bra upplagd! Både början och slutet är väldigt starka. Jag har inte läst någon bok av Moberg. Det enda minne jag har är att jag sett en snutt av Utvandrar-serien på TV. Då tyckte jag att den var jätteläskig! Jag har också sett någon snutt av Raskens på TV. Jag kanske skulle ta och läsa en bok av honom, han verkade vara en intressant person!
  /Lisa

 3. Posted 20 december, 2010 at 15:00 | Permalink

  Jag har läst alla fyra böckerna i Utvandrarserien och de var de bästa böckerna som jag har läst. Det var därför som jag valde Moberg. Just nu håller jag även på att läsa Raskens.

  Jag har aldrig lyckats se någon filmatisering. Vet inte riktigt hur för att det finns ganska många. 🙂

  Utvandrarserien var våldigt rå, så jag kan tänka mig att allt inte kan ha sett så kul ut i filmatiseringen.

 4. Posted 20 december, 2010 at 21:37 | Permalink

  Hej Oliver!

  Jag tycker att det är väldigt bra att du beskriver hur samhället såg ut då Moberg levde. För övrigt är texten både trevlig och informativ.

  MvH Ulrika

 5. Posted 02 januari, 2011 at 10:16 | Permalink

  Vilken fin text! Bra att du sätter in honom i ett historiskt sammanhang! Det känns extra välmotiverat eftersom han själv var så intresserad av samhällsutvecklingen och av vår historia. Citaten höjer också din text, genom att bli exempel på det som du skriver om.

  Vad kul att du läst flera av hans böcker och att du gillat dem! Han är väl värd att läsas och nu blev jag jättesugen på att läsa något av honom igen. Kanske Rid i natt eller Raskens? Vi får se …

  Har du sett musikalen på hans romansvit Kristina från Duvemåla? Eller tv-serierna om utvandrarna? Jag håller med dig om att det blir en hel del elände och sådant gör sig kanske bättre i romanform än på film. Vad tror du?

 6. Posted 05 maj, 2012 at 21:01 | Permalink

  fett najs jag har just valt skriva om Moberg men visste inte hur det skulle gå till. han är bäst,,,

Hoppa till verktygsfältet