Ingen rädsla

Jag fick en uppgift i skolan av min lärare i svenska att vi skulle reflektera och diskutera kring en text i texthäftet till nationella provet i Svenska B. När jag läst igenom häftet så fastnade jag särskilt för en text som jag själv kan känna igen mig i och som heter: Ingen rädsla skriven av Niklas Krog (f.1965). Texten är ett utmärkt exempel på språkets makt och möjligheter som också är årets ämne, då texten framhäver när en människa har makt över sitt språk och när man inte har det.

Texten är ett utdrag ur boken med samma titel, den handlar om en kille som kallas Turk. Han idrottar och känner sig helt trygg i denna aktivitet men när han ska ha ett föredrag i skolan så klarar han inte av pressen. Han får känslan av att vara uttittad, Niklas Krog skriver ”Men alla blickar fick Turks puls att slå ännu hårdare. Det skulle gå dåligt.”. Turk vet att det kommer gå dåligt redan innan han börjar prata och allt är förstört.  Jag tycker att detta citat säger mycket om en känsla som jag tror de flesta någon gång känner. Känslan av att vara uttittad att vara ett hån och att allt redan är förlorat. Jag tror man kan känna den känslan lite varje dag. Det kan vara att man ställs för den där frågan och man har ingen som helst aning vad man ska svara, men såklart så ”vet” alla andra det.

Men låt oss inte glömma de positiva upplevelserna i livet, Turk kunde vara helt bekväm och avslappnad när han tränade. En känsla som jag kan känna igen mig i, jag har tränat mycket simning. Träningen för mig var en plats där jag kunde känna mig helt trygg och anstränga mig så hårt så att jag upplevde det som Niklas Krog så skickligt skriver ”Först utmattningen. Sedan glömskan”, något som jag ville ha, en stund av tomhet inget annat, precis som Turk var detta en positiv upplevelse för mig.

Jag tror att vi människor på vårt eget vis måste hitta ett sätt i vår vardag som gör så att vi klarar av de jobbiga stunderna. För mig och Turk så var lösningen träning men jag tror att vi alla har vårt sätt och att det är viktigt att man får ha det. Jag har en filosofi om att det är de negativa upplevelserna som stärker oss och får oss att utvecklas, medan de positiva finns där för att vi ska orka gå upp ur sängen på morgonen.

This entry was posted in Tema: språk and tagged , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

5 Comments

 1. Posted 11 november, 2010 at 23:19 | Permalink

  Tack för ett fint inlägg Louise!

  Fundera över hur du vill ha respons på texten! På lektionen på måndag läser vi inlägg och ger kommentarer. Då kan vi antingen koncentrera oss på att diskutera innehållet eller så kan vi även kommentera tydlighet, den röda tråden, språkriktighet eller annat som ni vill ha respons på. En sak som jag absolut vill att vi ska titta på är hur vi hanterar källor. Tips vad gäller den här texten: skriv när texten är publicerad också. (Det är trevligt att du även ger information om när författaren är född och att han lever ännu – eftersom du inte har något ”slutår”, men det är inte lika viktigt.)

  Vänliga hälsningar
  Charlotta

 2. Posted 15 november, 2010 at 20:15 | Permalink

  Det första som jag lägger märke till är hur extremt mottagaranpassad texten är. Verkligen vem som helst skulle kunna läsa din text. Man behöver t.ex. inte ha läst Ingen rädsla för att kunna förstå, och det är bra.

  Den röda tråden finns med och källhänvisningen är bra. Texten “och som heter: Ingen rädsla skriven av Niklas Krog” skulle kunna delas upp i två meningar för att göras ännu tydligare, men det är det ända.

  Inledningen är bra. Den sista meningen i första stycket är rentav klockren. Du använder språket väldigt snyggt. Avslutningen knyter snyggt samman hela texten.

  Även strukturen är bra med tydlig styckindelning.

  Det är en intressant och välskriven text!

  MVH Oliver

 3. Posted 15 november, 2010 at 21:19 | Permalink

  Ytterligare några tips

  Fin beskrivn av talängslan. Detta kan nog alla känna igen sig i.

  Fint utnyttjande av materialet! Det berikar din text!

  Mycket lång mening som riskerar att bli lite rörig:
  Träningen för mig var en plats där jag kunde känna mig helt trygg och anstränga mig så hårt så att jag upplevde det som Niklas Krog så skickligt skriver ”Först utmattningen. Sedan glömskan”, något som jag ville ha, en stund av tomhet inget annat, precis som för Turk var detta en positiv upplevelse för mig.

  Kanske kommer du lite vid sidan om ämnet när du i slutet lägger fokus på vad som får oss att må bra (att idrotta för att glömma problem etc en stund)? Kanske kan du ha som slutkläm något som ännu tydligare kan kopplas till språkets makt och möjligheter? Eller att du i alla fall håller fast vid den tråden även i slutet: att det kan kännas jobbigt att inte ha makt över sitt språk och att man då kan behöva hitta andra saker man är bra på (eller något i den stilen)? Om det inte vore för att temat är så styrt och du ska ha ett så tydligt fokus på det, så är ju texten intressant och har en fin slutkläm, men nu skulle jag gärna vilja att din slutkläm har språk i sig. Då blir din lösning av uppgiften ännu mer medveten och elegant. 😉

  Tack för att jag fick läsa!

 4. Anonym!
  Posted 30 januari, 2014 at 19:32 | Permalink

  Hej! Jag har en skol-uppgift att skriva kopplingar med hur personerna är och hur ayla och deras gäng visar sig vara Utanför. Skulle blivit tacksam om någon skriver lite mer om personerna och liknander och deras käsnlor och era känslor! Skriv gärna också mellan vilka sidor du skriver ur! Tack i förhand!

 5. Posted 30 januari, 2014 at 19:40 | Permalink

  Hej!
  Du har fått bra skol-uppgift på en bra bok och du lär dig bäst genom att göra den själv! Lycka till! 🙂
  Med vänliga hälsningar
  Charlotta

Hoppa till verktygsfältet