Sänk priserna på kollektivtrafiken

Public TransportEnligt statistik åker var fjärde människa i Sverige men tåg- och busspriserna fortsätter bara att höjas. Jag tror att allt fler människor tappar intresset för att åka kollektivt p.g.a. det bli för. En enkel biljett till Malmö för en vuxen från Simrishamn kostar nu 99 kronor. Vem har råd att betala nästan 1000 kronor för att pendla till jobbet varje dag i en vecka? Även om man har rabattkort/månadskort så kommer det ändå att bli mycket pengar i slutändan. Och hur ska ungdomar ha råd med detta om de till exempel studerar i en annan ort eller om de bara vill åka och shoppa?

En prissänkning hade kunnat bidra till en förbättring när det gäller miljön genom att fler människor hade börjat åka kollektivt istället för att var och en åker enskilt i sina personbilar. Miljön blir positivt påverkad genom att utsläppen minskar. Om 20 personer väljer att åka buss istället för att var och en ska köra själva så kommer utsläppen att minska på grund av att man ”samåker”.

Även staten hade sparat pengar på detta. Om fler hade börjat åka buss eller tåg så hade det varit mindre trafik på vägarna och det hade inte slitits så mycket på vägarna och då hade det sparats pengar på att slippa fixa vägar och dylik. De skulle även kunna spara pengar på minskade trafikolyckor. Enligt vägverket dog 314 personer 2011 i trafikolyckor och 23 305 personer skadades och detta har kostat staten ca 24 miljoner.

Ännu en sak som hade kunnat leda till en förbättring till bättre miljö är att öka resorna. Med det menar jag att trafiken hade kunnat vara tillgänglig dygnet runt och sista bussen skulle inte ha gått klockan tolv på natten. Man hade kunnat öka destinationerna. Om bussarna börjat gå senare tror jag också att andelen rattfyllerister hade minskat.

Detta kan leda till att busschaufförerna/tågpersonalen får jobba på väldigt obekväma tider och det har jag väldigt svårt att tänka mig att de är positivt inställda till. Något som också påverkas negativt av att öka resorna är att man mest troligt hade behövt anställa mer personal och då ökar personalkostnaderna. Men om man tänker efter så är detta inget större problem med tanke på att fler börjar åka kollektivt och på så sätt tjänar man in mer pengar Om man bortser från pengarna så tycker jag att man ska vara positiv till tanken att miljön förbättras. När det gäller personalens ombekväma tider så har jag svårt att tro att det inte går att fixa det på ett sätt som gör alla nöjda.

Jag som ungdom känner mig väldigt begränsad var jag kan åka just på grund av den ekonomiska frågan. Jag anser inte att detta är en lösning som är omöjligt att verkställa. Jag tror att detta hade kunnat leda till en utveckling för samhället. Det känns mer modernt med kollektivtrafik, för om man kollar på andra ställen i Sverige så har de stadsbussar som går i princip hela tiden så jag förstår inte varför man inte hade kunnat utveckla de längre resorna också. Om jag hade varit busschaufför hade det inte spelat mig någon roll om jag hade kört små sträckor klockan två på natten eller om hade kört från Simrishamn till Lund.

Sänkta priser i kollektivtrafiken leder till mer fler möjligheter som i sin tur leder till mer frihet!

 Julia Lundgren SPE10

Bild: V. Pijpers – Public transport http://www.flickr.com/photos/vincentpijpers/4513583199/

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
Hoppa till verktygsfältet