Din stund på jorden (elevtext)

Jag har läst texten som är ett utsnitt av Vilhelm Mobergs roman Din stund på jorden, 1963. Texten handlar om Alfred, en äldre man som under sina yngre år flyttade till Amerika för att hitta lycka. Han berättar att han blev en mycket framgångsrik affärsman och hade större inkomster än han kunde förbruka. Han flyttade till möjligheternas land för att tjäna så mycket pengar att han kunde göra sig fri. Men istället hade han blivit en fånge som nu längtade tillbaka till den tiden då Sverige var hans hem. Han ville ta sig ifrån sin Iron Creek, men var instängd av förpliktelser och andra människors krav på honom. Resorna han hade gjort till Sverige för att pröva om han kunde flytta tillbaks hade varit förgäves. Människorna han en gång stod så nära hade förändrats. De såg honom inte längre som den samme Alfred. Han var nu en svensk-amerikan som de avundades. Han var inte längre hemma i sin födelseort. Det var för sent.

Enligt mig har den här texten två olika resor. Den första är en resa för att börja om på nytt, om hur Alfred flyttar från Sverige till vad Moberg beskriver som möjligheternas land. Den andra är ett försök att resa i tiden. Om hur Alfred längtar tillbaka till sin barndomom. Därför reser han tillbaka till Sverige för söka det han en gång älskade och tyckte om. Han misslyckas dock med den här resan. Släkten och vännerna hade förändrats. De såg honom inte längre som en av dem.

This entry was posted in Tema: resor. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
Hoppa till verktygsfältet