Inre resor (elevtext)

En av de texter som på senare tid har tilltalat mig är tidningsartikeln ”Med hjärtat i 1940-talet” av Johanna Stenius ur tidskriften Antik och Auktion 2010:11. Artikeln handlar om Miriam Parkman som är en helt vanlig 19-åring, med ett undantag: hon är fullkomligt galen i 1940-talet. Hon klär sig och fixar håret och lever på 40-tals vis, men hon vill påstå att hon inte är ”tantig” eller annorlunda för det. Hon dansar på Chicago Swing Dance Studios i Stockholm samt leder en av Sveriges mest populära vintagebloggar och jobbar, och hon menar att hon är som vilken ung kvinna som helst. Hon är fast på Ebay och köper kläder och prylar från 40-talet, men även grejer som hon inte använder men vet att hon kommer att vilja ha på sig när hon blir lite äldre. Just därför vill hon inte bli kallad ”retro”, utan hon vill att hennes stil ska vara genuin och autentisk.

Man kan ju undra om hon hellre hade velat leva då, på 40-talet, men hon verkar rätt nöjd med hur hon lever sitt liv just nu. Hon säger att ”allting var ju inte bättre då även om kläderna, musiken och dansen var det” och hon vill inte låtsas eller göra om sitt liv för att leva ”som om det var på riktigt”.

Varför just den här artikeln skulle handla om resor kan möjligtvis vara lite otydligt, men jag känner att det Miriam gör när hon kollar in vintagekläder är att hon drömmer sig bort, och att drömma är definitivt att resa. Hon gör tidsresor i sin vardag utan att kanske ens tänka på det. Jag tror att de flesta kan känna igen sig i det där. Att drömma om en annan värld, en annan tid eller bara en annan stad och att försöka komma dit, så gott det går, det är att göra en form av inre resa.

This entry was posted in Tema: resor. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
Hoppa till verktygsfältet