Flyga drake (elevtext)

Det är nog inte lätt som immigrant att känna sig hemmastadd i det nya landet. Man byter livsstil, gemenskap och språk.  Hur går man vidare efter att ha lämnat sitt gamla liv bakom sig.

Jag har läst elfte kapitlet i romanen Flyga drake. Det är skrivet av Khaled Hosseini 2003. Avsnittet handlar om Baba och hans son Amir som flytt från Afghanistan till USA. Baba känner sig inte alls hemma i det nya landet och han försöker fortfarande, efter ett och ett halvt år, anpassa sig efter de nya vanorna. Detta har han väldigt svårt för, med tanke på att han levde ett rikt liv i Afghanistan med sin fru och sina vänner som känt varandra sen generationer tillbaka. Amir har lättare att finna sig i den nya tillvaron. Han är ju ung, så att anpassa till det nya samhället är inte en lika lång resa som Babas.

I texten berättar Amir att Baba ska gå in och köpa frukt i en butik. Baba betalar med en check och när expediten ber honom om legitimation blir han förbannad och känner sig påhoppad och tror att expediten tar honom för en tjuv. Det tyder ganska klart på att Baba inte vet hur man beter sig i den nya tillvaron, vilken inte är så konstigt med tanke på att i hans hemland använde de en kvist som kreditkort.

Jag tycker texten innehåller två olika sorters resor. Den ena resan är flytten från Afghanistan till USA p.g.a. Sovjetunionens invasion av landet 1979. Jag tror Amir och Baba hade ganska stora förhoppningar om hur Amerika skulle vara. Dock blev besvikelsen stor eftersom livet där var så annorlunda mot hur det var hemma.  Det är nog svårt som immigrant att känna sig som ett med folket, särskilt om man som Baba lämnar en så stor gemenskap bakom sig. Han går från en stor sammanhållning som han haft sedan han var liten, vilket tar lång tid att återskapa. Den andra resan är hur Amir och Baba bearbetar detta inom sig: hur de ska handskas med situationer som uppstår som de kanske inte är vana vid, hur de ska bemöta andra och framför allt hur andra bemöter dem med alla fördomar som finns.

This entry was posted in Tema: resor. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

 1. Posted 14 november, 2011 at 14:46 | Permalink

  Hej!

  Du har en intresseväckande inledning där du berättar vad ditt inlägg kommer att handla om och där du ställer en fråga.

  Du har en tydlig och logisk struktur med en tydlig inledning, en presentation av romanutdraget och en motivering av hur du kopplar texten till ”resor”.

  Tips: Jag tror att din text skulle kunna lyfta ytterligare om du i slutet mer tydligt återknöt till din inledning.

  Detta är klokt uttryckt tycker jag: Han är ju ung, så att anpassa till det nya samhället är inte en lika lång resa som Babas. Jag håller med om att en gamman person upplever det som att han eller hon måste förändra sig mer för att känna att han eller hon passar in i det nya.

  Tack för att jag fick läsa! 🙂

Hoppa till verktygsfältet