Flyga drake (elevtext)

”Baba älskade tanken på Amerika. Men att bo i Amerika gav honom magsår.” Så börjar ett kapitel som jag läst av romanen Flyga drake som är skriven av Khaled Hosseini och utgavs år 2003. Nu är den en av 2000-talets bästsäljare.

I utdraget får man läsa om Amir och hans pappa som han kallar Baba. Det krävs endast ett kort kapitel för mig som läsare att verkligen se vilka kulturkrockar man möter som immigrant.Det berättas om en dag i deras nya liv i Amerika. Baba och Amir fick fly från Afghanistan då Sovjetunionen invaderar landet.  Ett exempel på det är när Baba ska handla apelsiner hos samma handlare som han handlat hos i nästan två år men skillnaden är att Baba den här gången inte har kontanter och måste betala med check och då måste ägaren se hans legitimationen. Baba blir ledsen över att han känner sig misstrodd.

I romanen Flyga drake skildras både en yttre resa, den som Amir och Baba gör när de flyttar till USA, och en inre, den resa som det innebär att försöka anpassa sig till det nya livet i ett nytt land. När jag läser texten kan jag verkligen relatera till de olika händelser som beskrivs. Mina föräldrar flydde från Kosovo år 1991, då det var väldigt oroligt på Balkan. Några år senare utbröt kosovokriget som var ett av många krig på Balkan under 90-talet. Nere i Kosovo bor fortfarande nästan hela min släkt. När jag åker ner där för att hälsa på, möter jag kulturkrockar. Men till skillnad från Baba gillar jag dem, för jag tycker att människorna där är mer öppna och pålitliga. Där kommer vi in på exemplet igen, Amir berättar senare i utdraget att när han var barn och bodde i Afghanistan så hade de använt en kvist som kreditkort och varje gång de handlade hos en bagare och varje gång de handlade så skar bagaren ett hack i kvisten. I slutet av månaden betalade Baba efter hur många hack pinnen hade. Jag tolkar det som att det är just det Baba saknar. Han vill bli litad på, precis på samma sätt som han blev i Afghanistan. Men i västvärlden lever man på ett annat sätt och han känner sig kränkt.

Eftersom Baba levt i Afghanistan i mer än halva sitt liv så är det svårare för honom att klara av dessa skillnader mellan hans riktiga land och landet som han måste leva i. Eftersom Amir är yngre är det inte lätt för honom heller att anpassa sig efter den amerikanska livsstilen men det är betydligt lättare. När jag läser denna berättelse och så känns det som Baba är som mina föräldrar. Det är den inre resan som är den svåraste för mig att läsa och eftersom jag har föräldrar som kommer från samma bakgrund så blir det ännu mer verkligt. Baba saknar sin familj borta i Afghanistan, i Amerika är det bara Baba och Amir vilket kan bli tomt. Jag känner igen detta då jag ser att mina föräldrar saknar deras familjer i Kosovo. Därför har de ständig kontakt med våra släktingar genom Internet eller telefon. Min äldsta broder flytta hit när han var två, men jag har alltid känt att eftersom han föddes där borta och jag och mina andra två syskon föddes här har han ett starkare band med landet än vad vi har. Det är den inre resan jag kan relatera till mest då jag saknar min släkt men samtidigt vet jag inte hur det är att vara nära min släkt, det är en inre resa hos mig att inte veta hur det är. Jag till exempel har aldrig vetat hur det är att ha en farmor och farfar nära mig.

Tanken att någon dag flytta tillbaka till mitt riktiga hemland är skrämmande, Sverige är mitt Afghanistan. Kulturen här är den jag känner till mest, även fast jag älskar Kosovo skulle det bli för en stor förändring.

This entry was posted in Tema: resor. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

 1. Posted 14 november, 2011 at 11:29 | Permalink

  Hej!
  Jag gillar din inledning. Citatet funkar fint och väcker intresse och källhänvisningen är smidig och ger bra information. Ta gärna fasta på citatet mer till exempel genom att även avsluta texten med att återknyta till det.

  Citatet passar bra till det som du i övrigt tar upp i din text: varför Baba inte trivs i USA. Det gör att det känns välvalt.

  Du utnyttjar texten fint och gör något eget av det genom att tillföra egna erfarenheter och tankar. Det gör utan tvekan att din text blir extra läsvärd!

  Tack för att jag fick läsa! 🙂

Hoppa till verktygsfältet