Sov gratis i galna New York (elevtext)

Jag har valt att skriva om en artikel som heter ”Sov gratis i galna New York”. Den är skriven av Lotta Zachrisson och är publicerad i Aftonbladets bilaga ”Resa” den 18/2 2010.

Jag tror att författaren vill tipsa om hur man kan uppleva New York på ett lite speciellt sätt. För när man läser texten så upplever i alla fall jag det som att du får en helt annan upplevelse av New York än vad du hade fått om du hade åkt som vanligt med hotell och hela den biten. I stort sett så handlar texten om en reporter som ska åka till New York, men hon tycker att allting är dyrt där, framförallt boendet. Så nu ska hon testa ”couchsurfing”, vilket innebär att man ska kunna åka någonstans och sova på soffan hos någon av lokalinvånarna, och få se saker som man annars hade missat av staden. Men man går inte bara och knackar på, utan man måste först anmäla sig på en hemsida, och därigenom så får man veta var man kan bo. Lotta bor hos en som heter Joe i Williamsburg, men när hon kommer dit så är soffan redan upptagen av en som heter Mia som också är ute på couchsurfing. Mia berättar att hennes vistelse blev helt annorlunda än om hon hade bott på hotell. Lotta avslutar sin artikel med att skriva att från början så trodde hon nog som många andra, att soffsurfing var ett smart sätt att resa billigt på, men det som verkligen gjorde erfarenheten unik var människorna man mötte.

Att det passar i på temat resor tycker jag är ganska självklart på ett sätt, men kanske inte på ett annat sätt. Alltså att det är ganska självklart att det handlar om resor eftersom hon åker till New York och så. Men det kanske är en annan sorts resa att ”soffsurfa” eftersom det är inte så vanligt, man får träffa mycket nya människor och dela erfarenheter. Det kan ju också vara en sorts resa att lära känna nya människor och skaffa sig kontakter i världen. Men det är kanske mer en psykisk resa än en fysisk, som själva resan till New York är.

 

This entry was posted in Tema: resor. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

  1. Frida
    Posted 15 november, 2011 at 10:03 | Permalink

    Vore tufft för de blyga! Jag är sådan att jag till och med tycker Bed & breafast, pensionat är besvärliga eftersom man kommer så tätt inpå sina värdar.

Hoppa till verktygsfältet