Datorspelande ger positiva hälsoeffekter

Har dagens datorspel några negativa effekter på vårt psyke? Har det några positiva? Enligt en forskningsartikel som publicerats av statens medieråd kan det ha både och. Artikeln heter ”Datorspelande ger positiva hälsoeffekter” och publicerades den 5 november 2008, men den kan även idag ses som aktuell.

Artikeln presenterar de positiva effekterna av datorspelande samt de negativa. Bland de positiva effekterna kan vi läsa om hur datorspel kan förbättra vår reaktionstid och de spatiala förmågorna. Spatiala förmågor betraktas som några av de viktigaste delarna av intelligensen för att de har ett starkt samband med våra tekniska och konstnärliga förmågor.
Man har under de senast decennierna kunnat se en ökning av intelligensen genom intelligenstest. En del forskare påstår att detta har ett samband med barns ökande dator- och tv-spelsspelande .
I artikeln framför man även de negativa effekterna av datorspelande. Teorin att datorspel skulle leda till ökad aggressivitet får inget stöd av den forskningsrapport som artikeln handlar om. Man kan se att barn som spelat våldsamma spel också väljer ”våldsamma leksaker” men att detta inte ska tolkas som en ökning av aggressiva känslor.

Personligen kan jag känna igen mig i mycket av det som står i artikeln. Jag spelade många våldsamma datorspel när jag var ung. Detta resultera att jag även lekte våldsamma lekar med mycket krig. Dock så har detta inte gjort mig till en mer aggressiv människa.

Datorspel är inte lik någon annan av de mediaformer som finns. Och på bara tjugo år har vi gått från simpla tvådimensionella spel, till avancerade 3D-spel. Du sätter dig in i situationen, du tar dig an problem, du kan välja mellan att förinta eller skona. Alltså, du får ta dig an en roll istället för att titta på medan någon annan gör det. Att kunna få vara någon annan, att resa till en virtuell värld är avkopplande och befriande. Det finns inga regler eller någon som säger åt dig vad du inte får göra. När du spelar får du göra vad du vill, utan konsekvenser i det verkliga livet.

This entry was posted in Tema: resor. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
Hoppa till verktygsfältet