Näthatet störst bland unga

Linnea Jonjons skriver i sin artikel på www.dn.se (8.7.2009) om hur näthatet har ökat.  Bland annat skriver hon om Marcus Birro som drev en vanlig blogg och en fotbollsblogg. Folk kritiserade honom och skrev taskiga kommentarer. Han försökte ta bort kommentarsfältet, men på något sätt hjälpte det inte.  Ibland skrev Birro att han mådde dåligt, men då ökade kommentarerna. Birro mådde så dåligt av det att han stängde ner sin privata blogg.

Varför kan folk inte låta Birro vara? Han tycker om att skriva om fotboll. Marcus Birro skriver om sitt intresse som han delar med människor och folk trycker ner honom. Om man nu inte tycker om honom varför ens bry sig. I stället för att skriva taskiga kommentarer kan man låta honom vara. Han skriver att han blir sårad av det. Folk borde respektera det. Han ska inte behöva bli sårad på grund av en blogg. Han är trots allt en människa. Man borde respektera honom, att han tycker om fotboll och inte göra honom till åtlöje. Taskiga kommentarer kan man hålla för sig själv. Varför ödsla energi på det?

Birro mår väldigt dåligt på grund av detta och när han skriver det borde man respektera det. De vet inte hur det känns att stå i rampljuset och bli kritiserad. Det borde inte vara så.

Jonjons berättar vidare att Åke Pålshammar, universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet, tror att näthatet skulle minska med 90 % om man var tvungen att ange sin identitet. De sista 10 % kommer man inte åt.  De som fortsätter att skriva de kränkande kommentarerna förstår inte hur det sårar folk. Om man vet att en person känslig är det lätt att trycka ner den med taskiga kommentarer.

Jag tror precis som Åke Pålshammar att de kränkande kommentarerna skulle minska. Ingen vill väll berätta att man skrivit en sån kommentar. Just när man skriver något så taskigt vill man vara anonym.

This entry was posted in Tema: netikett. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
Hoppa till verktygsfältet