Näthatet störst bland unga

Yttrandefriheten hotar yttrandefriheten, säger Åke Pålshammar till DN.se (8.7.2009). Detta skriver Linnéa Jonjons i artikeln ”Näthatet störst bland unga”. Det är lätt att göra sig av med sina frustrationer från jobbet och skolan eftersom man inte behöver skriva vem man är.

Om Internet inte var så anonymt och man var tvungen att registrera sig skulle nog 90 procent av alla kränkande kommentarer försvinna hävdar Pålshammar. Marcus Birro håller med om detta. Han fick själv kränkande kommentarer på sina bloggar. Om man visar sig svag på Internet blir man lätt en måltavla. Jag tror att många ungdomar har ett behov av att hävda sig och låter ibland det gå ut över andra.

Pålshammar, som är universitetslektor i psykologi, tror att det är mest unga som är ansvariga för kränkningarna eftersom hjärnan inte är riktigt utvecklad förrän man är 20-25 år.

Många kommentarer skrivs utan att man tänker sig för, men eftersom man kan vara anonym kan man inte bli spårad. Jag känner mig lite osårbar när man sitter framför datorn eftersom ingen kan veta vem man är. Detta gäller såklart inte de som blir trakasserade.

Vad jag vet så är nätmobbing är bara en liten del av all mobbing, men det lilla kan räcka för att något hemskt ska hända. När man blir nätmobbad känns det som om man inte kan vara trygg ens i sitt eget hem.

Internet är fullt av ungdomar som behöver ett ställe att vara kreativa, ”skriva av sig” eller bara ha ett utlopp för all ilska som kan byggas upp i ungdomsåren. En blogg eller liknande kan vara lika värdefullt som en dagbok, om man sen blir mobbad för det kan det förstöra en stor del av ens ”barndom”. Jag tycker att man ska tänka sig för vad man skriver på Internet, tänk om folk skrev dumma saker på din blogg. Det finns ju dem som säger: Jag bryr mig inte!!” med stöddigt tonfall. De ger dock inte dem rätt att kränka andra. Bara för att en person finns på en blogg betyder inte det att de inte finns i verkligheten och kan bli sårade.

This entry was posted in "Gott och blandat". Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
Hoppa till verktygsfältet