Hjalmar Söderberg

På gatan Grev Turegatan 42A på Östermalm i Stockholm föddes då en framtidsförfattare vid namn Hjalmar Söderberg. Han växte upp på Majorsgatan 10 och 12 med sin familj, hans far Fredrik Söderberg, hans mor Emilia (f. Brander) och med sin syster Frida Söderberg. 1886-1896 arbetade han vid Generaltullstyrelsen. Under ett år (1891-1892) arbetade han som kulturjournalist på Kristianstadsbladet. Under 1897-1908 var han kritiker och kåsör i Svenska Dagbladet, fem år senare arbetade han i Göteborgs Handel- och Sjöfartstidning i 11 år. Med hans första hustru Märta Abenius (1899-1917) fick de tre barn, Dora, Tom och Mikael. Med hans andra fru Emelie Voss fick de en dotter vid namn Betty.


Hjalmar Söderberg, tagen från Nationalencyklopedin

1895 kom hans första roman, Förvillelser som väckte stor debatt och ansågs omoralisk. Förvillelser handlar om en man Tomas Weber som har avlagt sin kandidatexamen. Han driver runder istället för att studera vidare. En kvinnotjusare som får uppsikt på Ellen, mor till Märta. Han jobbar inte utan han driver mest runder hela dagen och han tar ut ett lån där han förfalskar borgenärsnamnen. Han fortsätter träffa Märta och till slut blir hon med barn, då hon bestämmer sig för att flyga till Norge och föda sitt barn där. Tomas följer inte med utan fortsätter med sin dagliga rutin. Så kommer den dagen då förfaller lånet till betalningen och han får ett kravbrev. Ovetande betalar en av borgenärsnamnen men det vet inte Tomas så han köper sig en revolver. Han söker upp Tomas efter mordförsöket och sanningen uppenbaras för Tomas. Tomas ta sig an och inser att livet måste gå vidare.

1898 kom den mest lästa och omtyckta novellsamling, Historietter som innehöll många texter som under sin senare tid förekom i antologier. Novellen handlar om Doktor Henck som lever kritiskt på grund av sin dåliga ekonomi och han är mycket illa till mods över sin förmodade närliggande död. Hans vän, häradshövdingen Richardt är en god vän till honom och Henck lånar pengar från honom. Som tack bjuder Henck honom på julmat. På vägen blir Henck påkörd och hans rock blir förstörd. Richardt erbjuder honom sin päls och Henck börja se lycka och självförtroende. Under julmiddagen tackar Henck Richardt och visar vänlighet genom att låna ut sin päls. Han tackar också att han har visat sin vänlighet mot både Henck och sin fru. Som läkare är Henck övertygad om att han inte har många dagar kvar i livet.

Det sägs att Hjalmar Söderbergs främsta verk är, Doktor Glas som utkom 1905. Romanen är skriven i dagboksform och handlar om en präst som heter Tyko Gabriel Glas. En prästfru vid namn Helga söker hjälp hos Dr. Glas för sin otrohet mot sin man och präst, Gregorius. Dr Glas bestämmer sig för att hjälpa henne och beslutar att ta hans omoraliska liv. Romanen kretsar kring den eviga frågan om det är rätt att döda, men det är framför allt på grund av sin språkliga fulländning som romanen ofta räknas som en av de bästa som skrivits i det svenska språket. Ett citat från boken Doktor Glas:

”Man vill bli älskad
i brist därpå beundrad,
i brist därpå fruktad
i brist därpå avskydd och föraktad.
Man vill ingiva människor någon slags känsla.
Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”

Citat från mig:

”Jag har själv inte läst boken men den verkar nu intressant så man borde ta och låna boken nu under jullovet och läsa den.”

Det som urskiljer Hjalmar Söderberg från dåtiden till nutiden är att hans verk lever vidare och det finns många som fotfarande gillar hans böcker samt filmer som har gjorts. Hjalmar Söderberg var en intelligent och ambitiös författare. Han var även demokratisk opinionsbildare som bl.a. kritiserade samtidens framväxande fascism. Mot slutet av sitt liv tillägnade han med att bekämpa nazismen i ett antal artiklar.

Källor:

This entry was posted in 1900-talsförfattare. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

3 Comments

 1. Posted 27 december, 2010 at 18:25 | Permalink

  Hej Oskar!

  Om du är sugen på att pröva att läsa något av Hjalmar Söderberg, så vill jag varmt rekommendera hans noveller, till exempel novellsamlingen Historietter och då särskilt novellen ”Pälsen” som du beskrivit ingående i din presentation. Den novellen är något alldeles extra tycker jag.

  Bra att du skiljer mellan andras åsikter och dina egna, men du behöver inte citera dig själv, utan det blir smidigare om du bara skriver dina reflektioner utan citattecken. Du skriver ju uttryckligen att det är dina egna, så det finns ingen risk för missförstånd.

  Tack för att jag fick läsa!

 2. Posted 27 december, 2010 at 18:27 | Permalink

  Hmmm … jag har visst glömt hur man gör i html-kod för att få slut på den kursiva texten. Jag får visst kolla upp det bättre. Det var meningen att bara titeln på boken skulle stå i kursiv text.

  Gott nytt år och lycka till med dina fortsatta studier!

  Vänliga hälsningar
  Charlotta

 3. Posted 27 december, 2010 at 18:40 | Permalink

  Bilden verkar inte hämtad från NE såsom du skriver? I alla fall hittar jag inte den bilden där. (Bra att du länkar!)

  Var noga med upphovsrätten. Kanske hade du kunnat hitta någon bra bild på Wikimedia Commons. Det måste inte heller vara en bild på författaren. Det hade även kunnat vara en bild på en päls (som illustration av texten om novellen) eller en bild på en av hans böcker.

Hoppa till verktygsfältet