H.P. Lovecraft – Den Moderna Skräckens Fader

Få författare har varit så inflytelserika som Lovecraft inom sitt område. Han plockade upp skräckprosan efter det litterära geniet Edgar Allan Poe och formade under sin alldeles för korta skrivarperiod det som skulle bli normen för modern skräckskrivarkonst. Om man någonsin har läst om mordiska kulter, pentagramprydda förbannade böcker och återuppväckta döda, då var Lovecraft först!

Trots sitt stora anseende idag fick han aldrig något riktigt genomslag under sin livstid. Han skrev mest noveller som var utformade för mindre tidningar. Han fick mindre uppmärksamhet än vad han förtjänade eftersom han bara var en bland tusentals som skrev billig kiosklitteratur. Jag tror att hans verk behövde tid för att sållas fram för att ses ur ett mer seriöst perspektiv. I slutet av 40-talet började litteraturkännare intressera sig för denna författare, och hans verk fick en läsarkrets som växte sig allt större. Framstående författare idag ser på Lovecraft som deras stora inspirationskälla, däribland Stephen King, en av nutidens mest kända skräckförfattare, har sagt: ”Lovecraft opened the way for me, as he had done for others before me”.

Då många håller med om att han var en av 1900-talets mest innovative författare, har språket som han använder varit både hatat och älskat. Lovecraft var ingen beundrare av det moderna. Han skrev sina texter på brittisk engelska, vilket var rätt kontroversiellt eftersom han var amerikan, och använde gärna ord som var gammelmodiga redan under 1900-talets början. Vissa kritiker kallar detta användande av språket för välplacerade stämningshöjare, andra menar att han samlar meningslösa adjektiv på hög för att försöka låta professionell. Jag ser det som att Lovecraft bygger upp sin atmosfär genom liknelser med gamla ord som framhäver den uråldriga, kusliga känsla som är så central i hans övernaturliga berättelser. Och hur konstigt det än låter, man behöver inte veta vad orden betyder, det som spelar roll är hur de känns, och känsla är hans böcker fyllda till bredden av.

För att ge lite kritik så använder han sig väldigt ofta av samma koncept i sina berättelser, i dessa tre steg:

1. En man (i Lovecrafts noveller finns inga kvinnor) som efter en traumatisk händelse skriver ner sina upplevelser trots att han vet att ingen kommer att tro honom.

2. Hans nedskrivna historia börjar med att personen i fråga har hittat något som verkar farligt, men undersöker det vidare.

3. Personen hittar något hemskt som gör att han önskar att han inte hade undersökt vidare, och blir galen eller dör. Eller både och.

Hans historier följer förvånansvärt ofta detta schema och har tyvärr en tendens att vara väldigt förutsägbar.

Särskilt ett av hans verk har satt sin prägel på populärkulturen, nämligen ”Cthulhu-mytologin”. Handlingens bakgrund kretsar om ett krig mellan uråldriga gudar som utspelar sig i universum. Cthulhu är en gigantisk, bevingad och bläckfiskhövdad gud som är instängd på stilla havet botten. Historien blandar skräck, science fiction och fantasy till något som saknar motstycke än idag. Då är det inte konstigt att så många författare har tagit åt sig konceptet och skrivit vidare på lovecrafts korta noveller. Cthulhu har också anammats i många spel, tv-serier och filmer.

På så vis lever Cthulhu vidare, precis som sin skapare.


This entry was posted in Okategoriserad. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

7 Comments

 1. Martin A
  Posted 19 december, 2010 at 18:52 | Permalink

  Cthulhu ligger i dvala på Stilla havets botten. Inte Atlantens.

  Och min pet peeve: Edgar AllAn Poe. Allan.

 2. iozenge
  Posted 20 december, 2010 at 15:07 | Permalink

  jag är förvånad över att du glömde nämna gemenen som kom direkt efter efter tvåan, men även den är fixad nu.

 3. Posted 20 december, 2010 at 21:44 | Permalink

  Hej John-Henry!

  Din text ger verkligen ett personligt och kunnigt intryck. Har du läst många av Lovecrafts böcker? Jag blir sugen på att prova en av hans böcker, trots att skräck inte är min favoritgenre.

  MvH Ulrika

 4. kyuuri
  Posted 20 december, 2010 at 21:50 | Permalink

  Hej J.H.!

  Jag har hört talas om Lovecraft förut, men dock endast till namnet. Detta gjorde att din text väldigt intressant för mig att läsa! Jag blev definitivt sugen på att läsa någon av hans böcker!

  /Amy

 5. iozenge
  Posted 30 december, 2010 at 0:23 | Permalink

  Jag rekommenderar novellen ”the rats in the wall”, den är härligt kuslig. hans mest kända ”the call of Cthulhu” var bra skriven men hade lite väl långsamt tempo för min smak. det finns många böcker med hans noveller samlade =)

 6. Posted 03 januari, 2011 at 18:49 | Permalink

  Hej J-H!

  Tack för en mycket läsvärd text! Kunnigt, personligt och välformulerat! Jag är imponerad!

  Tack för lästipsen! Även jag blev sugen på att leta upp en av hans novellsamlingar. Jag läste Stephen Kings biografi för ungefär ett år sedan och hans berättelser kring de berättelser han läst och hur han själv kom att börja skriva skräck gjorde intryck på mig. Jag hade aldrig läst hans böcker tidigare, men blev nyfiken och fann att han är en mycket skicklig berättare.

  Lycka till med ditt fortsatta skrivande!

  Vänliga hälsningar
  Charlotta

 7. Posted 03 januari, 2011 at 18:55 | Permalink

  Jag glömde kommentera bilderna. De är ursnygga, men var noga med upphovsrätten. Var hittade du bilderna? Har du rätt att använda dem och i så fall länka till ursprunget.

  Nu blev jag supersugen på att gå till bibblan och leta upp Lovecraft (trots att nattduksbordet bågnar under alla julklappsböcker)! Men kan man sova efter att ha läst några av dem?

Hoppa till verktygsfältet