Skåningen och berättaren Fritiof Nilsson Piraten

Fritiof Nilsson, även känd som Piraten, börjar sin debutroman Bombi Bitt och jag såhär:

”Min vagga vaggade i Tosterup i Färs härad av Malmöhus län. Min fader var stins i Tosterup. Mina föräldrar var goda och ömma. Jag var en vanartig son.”

Denna beskrivning stämmer på flera sätt in på Fritiof Nilssons egen bardom. Det är känt att han till sina böcker hämtat inspiration från sitt eget liv. Han föddes 1895 och växte upp i Vollsjö i Skåne. Hans far var stins vid järnvägen och familjen bodde i stationshuset. Till familjen hörde Fritiof, hans far, mor, fem systrar, mormor och mormors mor. Både hans mormor och mormors mor ska ha varit goda berättare; något som verkar ha gått i arv till Fritiof Nilsson.

Fritiof Nilsson hade något av en strulig skolgång. Det slutade med att han blev relegerad från läroverket. Efter att ha provat på lantbruksarbete samt varit några månader på sjön, tog han tag i studierna och lyckades ta examen som privatist. Som 19-åring började han studera juridik i studentstaden Lund. Han var under studietiden något av en spexare och historieberättare. Det var under denna period han fick sitt välkända smeknamn Piraten. Anledningen till namnet var att han berättade om sina bravader till sjöss för sina kamrater. Piraten kom senare (1943) att ge ut boken Tre terminer, som handlar om juridikstudenten Herman Lange och hans första stora kärlek. Handlingen utspelar sig i Lund och skildrar dess miljöer i början av 1900-talet.

Fritiof Nilsson verkade som advokat i Tranås och Stockholm. År 1932 var han gift med tandläkaren Karin Jerlov och bodde i Göteborg. Det var då han började sin författarbana och gav ut Bombi Bitt och jag. Romanen, som består av fyra sammanvävda noveller, blev en succé. Berättelsen utspelar sig i Tosterup i Skåne och handlar om vännerna Eli och Bombi Bitt. Eli ser upp till Bombi Bitt som är tre år äldre, modig och självständig; han kan jämföras med Mark Twains Huckleberry Finn. Följande citat gör att man förstår Elis stolthet över att vara Bombi Bitts vän:

” Det var den stoltaste dagen jag upplevde som pojke, den dagen, då Bombi Bitt blev min vän. Och skulle jag inte vara stolt! Bombi Bitt var tre år äldre än jag; han gjorde som den naturligaste sak i världen allt det, som var så strängt förbjudet för mig; han räknade redan bland sina vänner den jättelike hotellvaktmästaren, som varit brottare i Amerika. Lägg härtill, att Bombi Bitt hade den förbjudna fruktens sötma: allt umgänge med honom var förbjudet av omtänksamma föräldrar. Den som ej förstår min stolthet, har aldrig varit pojke.”

Man får följa de båda vännerna under deras äventyr och möten med bygdens alla personligheter. Piraten visar prov på sin omtalade förmåga att skildra människor starkt och målande, då han beskriver alltifrån prosten till cirkusartisterna på Kiviksmarknad. Avsnittet om Kiviks marknad är för övrigt det som anses vara bokens inferno. Piratens beskrivning av marknaden bidrog starkt till att göra den känd. Piraten berättar historien med närvaro och detaljrikedom. Han översätter talspråk till skriftspråk vilket inger en känsla av muntligt berättande. Trots att hans beskrivningar är realistiska och sakliga så innehåller boken humor, feststämning och äventyrslust.

Piraten och hans fru Karin fick år 1933 en dotter. Piraten fick även veta att han var far till ännu en dotter, som fötts under studietiden i Lund. Under 1930-talet skiljde sig Piraten och Karin. Senare gifte han sig med Tora Hellgren, även hon var tandläkare. Paret bosatte sig i Kivik. Tora drev tandläkarpraktik och Piraten skrev böcker. År 1937 gav han ut romanen Bokhandlaren som slutade bada. Med denna roman visade Piraten en allvarligare sida. Boken handlar om den enkle och hederlige bokhandlaren Jacob som bor i en småstad i Skåne. Sommarens söndagar tillbringar han tillsammans med sina vänner vid sjön, där de ägnar sig åt bad, högläsning och öldrickande. En dag kommer den sköna Amélie tillbaka till byn efter flera års vistelse utomlands. Hon och Jacob blir förälskade och gifter sig, men äktenskapet blir inte som förväntat. Amélies inte alltför oskyldigt förflutna gör sig påmint och relation övergår i hat. Jacob förändras som person och drar sig undan badarklubben. Inte förrän på sin dödsbädd förstår Jacob att han slutade bada helt i onödan. Berättelsen behandlar tunga och svåra ämnen som olyckliga äktenskap och personlighetsförändring men humorn finns ändå där; komik och ironi hjälper till att balansera historien om Jacob bokhandlares tragiska livsöde.

Piraten var som författare mest produktiv mellan 1932 och 1955. Han skrev 190 tryckta texter; fyra var romaner och resterande noveller utgivna i samlingar. De flesta av texterna hade motiv från Skåne. Under 1940- och 50-talen var Piraten även aktiv som radiopratare. Han använde sällan manus utan litade till sin berättarförmåga. Det är förmodligen just den som man starkast förknippar med Fritiof Nilsson Piraten. Men även hans legendariska skildringar av Skåne; hur han beskriver naturen och samhället och människorna som levde där. Den tidens skånska folkliv blir tack vare Piratens målande och detaljrika beskrivningar levande för läsarna än idag. Hans böcker tidlösa.

Piraten och Tora skiljde sig men fortsatte att bo tillsammans. Piraten dog år 1972 i följderna av en hjärnblödning. Han begravdes på Ravlunda kyrkogård, inte så långt från Kivik. Gravstenen är enkel och är varken inristad med namn eller datum; bara en av Piraten egenskriven text som speglar hans humor och finess.

”Härunder vilar askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972.”

Bilden är tagen 1967 under inspelningarna av TV-filmen "Bombi Bitt och jag". Piraten står i mitten omgiven av Stellan Skarsgård (Bombi Bitt) och Reinar Albrecht (Eli).

Av Lisa Hultberg


Källförteckning

 • 101 svenska och utländska författare, Rolf Falkenblad och Lotte Mjöberg. Natur och Kultur, 2000.
 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Fritiof_Nilsson_Piraten
 • ”Skorpan, martom och prostens gravsten”, Astrid Forsberg och Sven Gillsäter. Året runt nr 45-1952. Repriserad i Piratenposten nr 3-2010.
 • http://www.medialive.se/piraten.htm
 • ”Från ”vanartig son” till älskad författare”- Fakta om Fritiof Nilsson Piraten, Stina Boström och Mikael Persson. Piratensällskapet, 2004.
 • Bombi Bitt och jag, Fritiof Nilsson, 1932. Utgåva från Stiftelsen Litteraturfrämjandet från år 1985.
 • Bokhandlaren som slutade bada, Fritiof Nilsson, 1937. Utgåva från bokförlaget Atlantis AB år 1992.
 • Bilden är lånad från Piratensällskapets hemsida med deras tillstånd.
This entry was posted in 1900-talsförfattare and tagged . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

4 Comments

 1. louise
  Posted 20 december, 2010 at 14:52 | Permalink

  Lisa, en bra och intressant text som alltid. Du vet precis hur du ska göra för att få en bra och intressant text. Det är också kul att du tog Piraten, särskilt när han har bott här. Kul Lisa 🙂

 2. emmgus
  Posted 20 december, 2010 at 15:03 | Permalink

  Mkt trevligt och intressant skriven text! 🙂

 3. Posted 05 januari, 2011 at 8:55 | Permalink

  Vilken trevligt skriven beskrivning av Piraten! Du citerar skickligt och på så vis får du fram hans härliga sätt att skriva samtidigt som du för handlingen framåt. Elegant placering av citaten i början, mitten och slutet. Välformulerat och intressant. Din text känns personlig och engagerad. Jag blir jättenyfiken på vilka böcker du läst av honom (eller har du bara läst om honom)?

  Vilken fin bild du valt och vad bra att du fått tillstånd att använda den. Många blir smickrade om man frågar, så det behöver inte alls vara ett problem med upphovsrätten om man bara tar sig tiden och besväret att ta kontakten.

  Tack för att jag fick läsa!

 4. lisamarie
  Posted 13 januari, 2011 at 15:36 | Permalink

  Hej,
  Jag har läst ”Bombi Bitt och jag” samt några olika noveller av Piraten. Sedan har jag sett filmatiseringen av ”Bokhandlaren som slutade bada”.

  Tack så mycket för responsen allihop!

One Trackback

 1. By Lisas blogg - Blogginlägg om författare on 16 december, 2010 at 15:50

  […] har skrivit ett blogginlägg om Fritiof Nilsson Piraten i ”Elever & lärare tipsar & diskuterar”. Läs det […]

Hoppa till verktygsfältet