Näthatet frodas av anonymitet

I nyhetsreportaget publicerad på DN.se ”Näthatet störst bland unga” skriven av Linnéa Jonjons, reflekteras det kring dagens näthat. Det är ett stort problem att folk idag kommenterar kränkande saker över internet. Jag tror inte att de som ligger bakom sådant förstår att det kan påverka någon annans liv radikalt.

Åke Pålshammar, en universitetslektor inom psykologi hävdar i en intervju att utan anonymitet på nätet skulle kränkande kommentarer minska med 90%. Vilket låter rimligt, få vill gärna riskera att få en polisanmälan eller bli uppsökt på grund av en elak kommentar på internet.  De resterande 10% som skulle fortsätta är de av psykopatisk karaktär, som inte kan se hur de sårar andra.

Åke Pålshammar tror även att anonymiteten på nätet gör det till en lockande plats att göra sig av med frustration och aggressivitet på. Och att man gärna ger sig på folk som man anser som sårbara. Detta ringer i många klockor, jag vet inte hur många gånger jag sett kommentarer som kränker någons utseende på internet. Man kan inte hjälpa att undra vad som är meningen till allt detta hat, Åkes svar på det låter rimligt.

Att det är störst bland unga, som titeln säger, tror han beror på att hjärnan inte är fullt utvecklad och därför är det svårare att stå emot impulser från starka känslor. Marcus Birro, en förtryckt bloggare, använder ”en påse skit” som en metafor för en elak kommentar i intervjun med DN.se. Marcus säger att det är allt för enkelt att skriva elakt, man lämnar inga spår och får inga konsekvenser, och att ingen skulle lämna en påse skit till en om dom var tvungna att skriva sitt namn och adress på den.

This entry was posted in Tema: språk. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

 1. Posted 15 november, 2010 at 16:51 | Permalink

  Kursivera DN men inte artikelns rubrik – där ska det vara citattecken precis som du gjort. Förslag:
  I atikeln ”Näthatet störst bland unga” skriven av Linnéa Jonjons och publicerad på dn.se, reflekteras det kring dagens näthat.

  Glöm inte att även markera slutet på den inskjutna satsen, alltså efter psykologi:
  Åke Pålshammar, universitetslektor inom psykologi vid Uppsala universitet, hävdar i en intervju att utan anonymitet på nätet skulle kränkande kommentarer minska med 90%.

  Här kommer en ofullständig mening, skriv hellre Det låter rimligt, för få vill…:
  Vilket låter rimligt, få vill gärna riskera att få en polisanmälan eller bli uppsökt på grund av en elak kommentar på internet.

  Man kan inte hjälpa att undra vad som är meningen till allt detta hat, Åkes svar på det låter rimligt.

  : Skriv inte ”Åkes svar på det” – utan använd hans efternamn!

  Tänk på att vara tydlig med att Pålshammars och Birros yttranden och åsikter är publicerade i Jonjons artikel (att det är via hennes text som du fått veta vad de tycker och tänker kring detta).

Hoppa till verktygsfältet