Näthatet ökar flest bland ungdomar

I dagens samhälle kränks många bloggar via Internet. En blogg kan vara personlig och där man skriver ner sina personliga tankar och tyckande. Då kan responsen komma genom kränkningar. Många kränkningar brukar vara anonyma och enligt Åke Pälshammar som är universitetslektor i psykologi säger att om man var tvungen att ange vem man är skulle de kränkande kommentarerna minska med 90 %. Han menar också att om man har problem på jobbet eller hemma är det enkelt att lätta på känslorna genom en kommentar där man inte blir upptäckt och man inte behöver stå för det man säger.

Ur artikeln ”Näthatet störst bland unga” som är skriven av Linnéa Jonjons och publicerades (8.7.2010) skriver om hur allt fler ungdomar använder Internet på fel sätt. Som ett exempel när man skriver i sin blogg och verkligen står för det, så kommer en anonym person som skriver ett kränkande kommentar bara för att de vill utrycka det. Åke Pälshammar som säger till DN.se tror att det är störst bland ungdomar/yngre som ligger bakom kränkande kommentarerna på nätet och hat är ett känslouttryck som man inte kan kontrollera, speciellt inte om man är ung. En ung hjärna har inte den hjärnkapacitet som en 25-30 åring har. En hjärna blir fullt utvecklad vid 20-25 års ålder. En mogen hjärna kan kontrollera sina känslor mer och vuxna gör samma fel ibland men inte ofta.  

Jag valde texten på grund av att det är ett intressant ämne och Internet betyder så mycket för världen och framtiden! Man kan göra många saker via Internet, från skolarbete till en rolig kommentar på Facebook. Att ”hantera” Internet på rätt sätt är väldigt viktigt och att visa det från en vuxen till en yngre är en stor skillnad. Som sagt, en 30-åring förstår det bättre än en 18-åring person.

This entry was posted in Tema: språk. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

 1. Posted 15 november, 2010 at 16:16 | Permalink

  Kort om källhänvisningen (några tips):

  Ta bort ”enligt” eftersom du även skriver ”säger” (annars blir det dubbelt), här har du en bra hänvisning till vem som säger detta (du skiljer fint på ditt eget och andras) och vem har är, men vi får inte veta var du hittat materialet:
  Många kränkningar brukar vara anonyma och Åke Pälshammar, som är universitetslektor i psykologi, säger att om man var tvungen att ange vem man är skulle de kränkande kommentarerna minska med 90 %. Han menar också att om man har problem på jobbet eller hemma är det enkelt att lätta på känslorna genom en kommentar där man inte blir upptäckt och man inte behöver stå för det man säger.

  Även här blir det dubbelt (”som är skriven av” och ”skriver”, ta bort det ena) och var noga med publiceringsdatumet i det här fallet ska det vara 2009 inte 2010:
  Ur artikeln ”Näthatet störst bland unga” som är skriven av Linnéa Jonjons och publicerades på dn.se (8.7.2010) skriver om hur allt fler ungdomar använder Internet på fel sätt. Som ett exempel när man skriver i sin blogg och verkligen står för det, så kommer en anonym person som skriver ett kränkande kommentar bara för att de vill utrycka det.

  Ta bort ”som”: Åke Pälshammar säger till dn.se att han tror att …

Hoppa till verktygsfältet