Kommunikation – på olika nivå

Tänk dig att du och din käraste sitter i köket, ni är inte vänner. Det känns som om ni kommer ifrån två olika planeter. Ni förstår inte varandra djupare än vad två främmande varelser skulle göra. Detta beskriver bilden Hund och katt kommunicerar, tagen av Sjöberg Bildbyrå som finns på sidan 17 i skolverkets häfte Språkets makt och möjligheter – höstterminen 2010.

Där ser jag en person som ska ha rätt i allt, som hugger och skriker på en underlägsen individ som sitter som i ett koppel. En som inte har tillräckligt med mod att säga ifrån. Bilden utstrålar ilska och hat, men även skam och ångest. Där finns en vilja att fly och komma undan denna tyrann men ändå något som håller en kvar. En obeskrivlig känsla av, kärlek?

Detta händer på många ställen runt om i samhället, varje dag, varje minut. Mängder av människor som sitter och blir påhoppade av sin partner, vän eller släkting. Men som ändå stannar kvar tänkandes ”Även om han/hon är arg nu så finns det väl en underton av kärlek i rösten?”.

Av allt detta kan man få ut att man kan tolka en diskussion på många sätt. Som om man kom från olika planeter. Allt beror på hur man känner, hur man tolkar ett ord är inte ett gemensam tolkning.

Det är din tolkning.

//Robin

This entry was posted in Tema: språk. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

2 Comments

 1. Posted 16 november, 2010 at 19:40 | Permalink

  Som syftar på ordet precis före, det är alltså Sjöberg Bildbyrå som finns på sidan 17, för att komma runt detta kan du byta ordföljden eller göra om det till två meningar, tänk på att Skolverket är med stor bokstav, du markerar titlarna på rätt sätt dvs med kursiv text:
  Detta beskriver bilden Hund och katt kommunicerar, tagen av Sjöberg Bildbyrå som finns på sidan 17 i skolverkets häfte >em>Språkets makt och möjligheter – höstterminen 2010.

  Då kan det till exempel se ut så här:
  Detta beskriver bilden Hund och katt kommunicerar. Bilden är tagen av Sjöberg Bildbyrå och finns på sidan 17 i Skolverkets häfte för det nationella provet i kursen Svenska B Språkets makt och möjligheter (höstterminen 2010).

 2. ribibno
  Posted 16 november, 2010 at 23:43 | Permalink

  Okej, tack!

Hoppa till verktygsfältet