Vilken bild ger du av dig själv på nätet?

I dag fick jag tips om ett blogginlägg som jag tycker är intressant och viktigt. Kanske intresserar det dig också? Blogginlägget heter Om fjortisar och livet efter Facebook, YouTube och Bilddagboken, är skrivet av Sandra Wissting (26 okt 2010) och tar upp en mängd exempel på unga kvinnor som kanske blottar sitt inre och sin kropp lite för mycket – eller vad tycker du? Wisstings syfte med texten är att få oss sändare att göra medvetna och kloka val när vi lägger ut material om och av oss själva och våra vänner. Även om vi väljer att plocka bort det igen, kan det ha hunnit spridas vidare. Vad har du för riktlinjer när du lägger upp bilder och filmer? Eller väljer du att inte göra det alls?

Jag tror också att det är viktigt att tänka på vad man lägger ut för bilder på sig själv och sina kompisar. Det är inte säkert att alla som ser bilderna förstår att de var humoristiska eller självironiska eller vad man nu tänkt sig som avsändare. Att synas kan vara kul, men det kan också få tråkiga konsekvenser.

Men vad händer å andra sidan om man inte syns? Vad tänker en potentiell arbetsgivare om dig i fall han eller hon inte får några träffar alls på ditt namn? Får du jobbet?

Personligen tror jag att det är bra att synas på nätet, men man ska känna att man kan stå för det som man gör där – även ur ett längre perspektiv. Är du aktiv och fattar kloka beslut på nätet, kan du styra över den bild som finns av dig där. Du kan skapa dig en Google-portfolio, d.v.s. en samling fina länkar (där du ger ett gott intryck) som listas högt när man googlar på ditt namn.

Hur tänker du i den här frågan? Vilka val gör du och varför?

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

3 Comments

 1. Posted 31 oktober, 2010 at 8:26 | Permalink

  Jag tror som du att det kan vara positivt att synas på nätet men ibland känns det ju som att folk inte riktigt tänker sig för när det gäller internet. Vi lärare har ett enormt ansvar när det gäller att förklara vad ungdomarnas exponering på nätet kan leda till. Jag känner även att våra kollegor behöver hjälp med detta. Internet är en otrolig resurs men som lätt kan bli kontraproduktiv om vi inte vet hur vi ska använda oss av det.

 2. Posted 19 maj, 2011 at 10:43 | Permalink

  Jag tycker det är läskigt hur man numera ”finns på nätet” också. Att man har sin person där. Det är konstigt och skrämmande. Vissa lever sina liv genom att sitta framför skärmen. Och då gör de oftast ingenting viktigt, utan fortsätter bara att skapa fram sin bild av sig själv som man vill att alla människor ska kunna se – på internet.

 3. Posted 19 maj, 2011 at 16:52 | Permalink

  Jag tyckte också att det var ett stort steg innan jag bestämde mig för att vara synlig på nätet och i början använde jag mig av en signatur som inte självklart kunde kopplas till mig (till exempel cwaste eller cwasteson). I dag har jag allt mer gått över till att skriva ut mitt fullständiga namnn och i bland har jag till och med min profilbild för att vara tydlig med att jag står för vad jag skriver.

  Som sagt tror jag att vi inte kan undgå att finnas exponerade på nätet och då kan det vara smartare att själv försöka styra över den bild som finns mest tillgänglig där. Men det är inte lätt att alltid göra rätt bedömningar och man kan ju i efterhand ångra att man varit för personlig eller tydlig med sina åsikter eller blottat sin okunnighet eller vad det kan vara.

  En del personer som råkat ut för att de fått negativt material om sig på nätet anlitar proffs för att få hjälp. Dessa proffs vet att det är svårt att få bort tråkigheterna, så de dränker dem istället med positiva saker och sånt som är neutralt eller ointressant. De som googlar på en persons namn letar nämligen sällan bland de nedersta träffarna.

  Jag håller med dig om att det kan leda till en besatthet när personer lägger alltför mycket tid på att skapa en identitet på Internet. Det blir kanske lite som en lek där de inreder sitt ”dockskåp”?

Hoppa till verktygsfältet