Resistenta bakterier

Jag läste en artikel häromdagen om att en ny sorts resistent bakterie hade smittat 50 brittiska medborgare. I artikeln nämner SRs journalist Jens Ericson att de som hade blivit smittade var till större delen personer som hade åkt till Indien och Pakistan för att genomgå kosmetisk kirurgi.

”Tidigare fanns det fem olika sorters antibiotika för att bekämpa de svåraste infektionerna. Nu har våra vapen blivit påtagligt trubbiga, och vi kanske bara har en eller två dåliga preparat kvar.” Säger dr David Livermore vid hälsomyndigheten HPA till BBC.

Ökningen av resistenta bakterier beror på flera saker. Några exempel är användningen av antibiotika vid odling av lax och annan djuruppfödning, läkare som skriver ut penicillin till allt även om det inte behövs och patienter som inte tar hela penicillinkuren. Bakterierna sprids även fort i vårt globaliserade samhälle vilket kan bli ett stort problem.

Jag tycker att det borde finnas strängare regler kring antibiotikaanvändningen i världen då vi bara har några få sorters antibiotika kvar som fungerar mot de resistenta bakterierna. Jag tycker även att det ska satsas mer pengar på läkemedelsindustrin för att försöka utveckla nya läkemedel som kan hjälpa oss mot de resistenta bakterierna.

Vad tycker ni?

This entry was posted in Debatt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

3 Comments

 1. wasp
  Posted 12 september, 2010 at 10:20 | Permalink

  Jag tror att detta inom en inte så snar framtid kommer vara ett stort hot mot mänskligheten eftersom vi lever i en så globaliserad värld. Tycker man ska sluta med sådan idiot saker som att odla fisk och proppa dem fulla med antibiotika.

 2. yousef
  Posted 12 september, 2010 at 13:30 | Permalink

  Intressant artikel tycker jag. Jag tycker att något strängare borde göras och att det borde finnas regler för antibiotikaanvändningen som gäller i hela världen. Jag vet inte hur det är i Indian eller Pakistan, men i Irak så är antibiotika ett receptfri läkemedel och det är inte alls bra. jag tror att det kommer bli såhär om ett alvarlig sjukdom sprids i hela världen, att de fattiga länder kommer drabbas mest, de länder med stort antal population och dålig hygien. Jag tycker att det är ett alvarligt problem.
  tack för en intressant artikel. 🙂

 3. Posted 13 september, 2010 at 9:24 | Permalink

  Jag håller absolut med om att det borde vara större kontroll på hur antibiotika används runt om i världen. Med den rörligheten vi har idag borde alla länder samarbeta inom vissa områden och detta är definitivt en av dem.
  Jag kommer ihåg hur jag tvekade inför att ta sprutan för svininfluensan för man vet aldrig hur kroppen kommer att reagera. En annan farlig aspekt är om influensan kommer tillbaka till Sverige. Då har kanske bakterierna utvecklats och blivit resistenta mot den medicinen vi hade och slår tillbaka med större kraft. Dock verkar det i både i din artikel och i Yousefs kommentar som att människor inte längre tänker på att mediciner kan påverka kroppen negativt.
  Att man ger djur antibiotika för att överleva kan vara bra till viss del men det gäller ju bara om de är sjuka. Jag tror knappast att de gjorde en hälsokontroll på laxen innan de proppade dem fulla med antibiotika. Att inte detta är förbjudet är sjukt. Att vi människor äter fisk som innehåller läkemedel borde få vilken forskare som helst att höra varningsklockor. Men då borde man kunna ta upp utvecklingen av GMO, genmodifierade grödor, för är det inte samma princip? Vi ökar överlevnadsgraden av våra växter och djur men eftersom de inte har funnits under en längre period kan vi omöjligt veta konsekvenserna. De som kommer på detta ser bara så långt näsan räcker och det är tydligen inte längre än till nästa månadslön.
  Jag tror redan att mycket pengar satsas på att förra läkemedelsindustrin framåt. Dock kan man aldrig forska för mycket inom detta området så om det dyker upp en krissituation, som detta nu är, tycker jag också att mer pengar borde satsas.

  Tack för en intressant artikel! / Emmy

One Trackback

 1. By » Mina kommentarer Emmys on 13 september, 2010 at 9:27

  […] Ny resistent bakterie oroar […]

Hoppa till verktygsfältet