Prestationsprinsessor och glidarkillar

Har du problem med att få tiden att räcka när skolan börjar på allvar? Du är inte ensam. Bara lektionstiderna tar upp en stor del av vardagarna för de flesta gymnasieelever. Därefter tillkommer läxorna, proven och övrigt skolarbete. Dessutom ska man hjälpa till hemma, hinna med att göra andra intressesaker och vila också. Att lösa den ekvationen är svår utan att någon del drabbas negativt.  

DN:s artikelserie  ”Prestationsprinsessor och glidarkillar”, som publicerades mellan 9/3 2010 och 18/3 2010 och som är skriven av Thomas Lerner och Emma Lofors, handlar om olika elevers syn på skolan och skolarbetet. Som titeln antyder lägger tjejer generellt mycket tid på skolarbetet medan killarna generellt lägger lite tid på det. Båda alternativen kan sluta illa. Att gå in i väggen i ung ålder är väldigt farligt. Det kan ledda till att man inte kan fortsätta sin utbildning på ett bra tag. Att inte kunna komma in på en utbildning, för att man saknar vissa kurser eller inte har tillräckligt bra betyg och därmed får spendera en tid på komvux, är inte heller kul. Med tanke på hur antagningsreglerna till högskolan ser ut idag så minskar chansen att man kommer in på en utbildning om man har behörighetskompletterat.

Eftersom alla har olika betygsmål, intressen och avslappningssätt så är det individuellt vad som är lagom tid att spendera på de olika sakerna. Det viktigaste är att man mår bra medan man går i skolan och tycker att det är kul att studera. Gör man inte det riskerar man att bli deprimerad och förlora intresset för de ämnen som en gång var roliga att studera…  

Hur får du ihop vardagen utan att varken din hälsa eller ditt skolarbete blir lidande? 

This entry was posted in Debatt and tagged , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

9 Comments

 1. gusten
  Posted 07 september, 2010 at 8:54 | Permalink

  Det är faktiskt rätt svårt att hinna med allt man ska ha gjort i skolan, det gäller att man prioriterar rätt saker. Har man ett svårt prov en vecka kanske man ska skjuta fram problemen i matte tills efter provet, det blir ofta så. Även håltimmarna i skolan har blivit rätt användbara, jag gör mina läxor på dom ibland för det är inte alltid man har ork kvar när man kommer hem från skolan. Så man får passa på lite medans man har tempot uppe. Mycket annat än skola och vila blir det ju inte på vardagarna direkt. Om man har tur kan man få lite tid över att slappa framför en bra film 🙂

 2. Posted 07 september, 2010 at 9:11 | Permalink

  Har man varigt en ”glidar” kille i 11 år är det lite jobbigt nu sista året, det blir bara mer och mer pluggande. Det blir särskilt jobbigt nu om man halkar efter i nåtgot ämne, för då går det bara utför i dom andra ämnena. Men man har nästan alltid mer tid än man tror, om man bara strukturerar sig och planerar lite så går det nästan alltid bra!

 3. Posted 07 september, 2010 at 10:18 | Permalink

  För att bara svara på frågan så kan jag ju säga att det gör jag inte. Men som Elisas Mårtensson sa så handlar det om att prioritera. Jag brukar oftas prioritera bort matten till strax innan provet och sen panikplugga, vilket förvisso inte är en bra medtod men jag hinner inte med den takt som krävs eftersom att det är så mycket annat som måste göras. Allting tornar upp sig som ett berg och själv vill man bara lägga sig under ett täcke tills allting är över. Jag förstår folk som hamnar efter, aldrig kommer ikapp, börjar skolka och hoppar av skolan. En stor hjälp för mig är dock att planera och följa min planering, äve om det inte alltid är lika lätt gjort som det är sagt.

 4. petrahenecke
  Posted 07 september, 2010 at 10:46 | Permalink

  Jag får inte ihop det. Det är därför jag har valt att reducera mitt program. Annars var det här en väldigt intressant artikel!! Bra ämne att skriva om, mycket aktuellt.

 5. agnesia
  Posted 07 september, 2010 at 10:50 | Permalink

  Jag väljer att prioritera olika saker varje dag (om jag ska vara ärlig så prioriteras skolarbetet bort en hel del…). Vissa dagar prioriteras träning, vissa dagar skolarbete och vissa dagar fika med kompisar till exempel. Jag tror det är viktigt att tänka (trots högarna med skolarbete som ligger över en): Idag måste jag leva livet, idag prioriterar jag mina vänner och min mentala hälsa. Det är viktigt att man mår bra inombords och att man inte varje dag tyngs ner av skola. Ibland kan det vara bra att sumpa ett prov om man vet att ”jag hade roligt dagen innan istället”. Det är helt enkelt viktigt att prioritera nöjet då och då!

  Agnes

 6. dianasblogg
  Posted 07 september, 2010 at 10:55 | Permalink

  Jag som många andra i vår klass väljer själv att prioritera vad som känns viktigast.
  Om det är alldeles för mycket läxor/prov vi får så försöker jag inte att drabbas av för hög stress. Utan jag väljer ut dem ämnena jag känner är viktigast och har möjlighet till högre betyg.
  Ta det lugnt, använd håltimmarna till 30 minuters läxläsning? då blir det kanske ett ämne mindre att tänka på för stunden. Och viktigast: Skjut inte uppp saker! gör dem hellre för tidigt än försent. För sen kanske du sitter där sista veckan med alldeles för mycket att göra, och drabbas då av panik och stress. Och plötsligt är hela livet en pina.

 7. kyuuri
  Posted 07 september, 2010 at 19:12 | Permalink

  Jag har lätt för att stressa upp mig när skolarbetet börjar hopa sig. Det enda som kan få mig att lugna ner mig och faktiskt ta tag i skolarbetet är att göra upp en planering. Jag börjar alltid med att skriva upp allt jag behöver göra och ordna dem efter vad som behövs göras först. Sedan skriver jag upp dem i ett Excel ark och börjar skriva upp vilka dagar jag ska göra vad och hur länge.

  Att få en överblick och struktur på det hela hjälper oftast mot stressen då man ser att man faktiskt kan hinna med allt utan att hoppa över att t.ex. slappa och sova. Men en planering röjer inte undan alla problem så därför är det viktigt att komma ihåg att få högsta betyg är inte det viktigaste och att det är tillåtet att misslyckas ibland. Jag har dessutom väldigt stöttande föräldrar som hjälper mig när det blir tufft och säger att nu räcker det och ”It’s good enough”.

 8. lisamarie
  Posted 07 september, 2010 at 20:31 | Permalink

  När det blir alldeles för mycket med skolan så försöker jag tänka att skolan ska vara som ett jobb. Skolan kan inte både vara hela ens vardag och hela ens fritid. Man måste hitta en balans som gör att man mår bra för då pluggar man också bra. Om man lägger ner all sin tid och ork och försakar annat så mår iallafall inte jag bra. Då blir inte pluggtiden effektiv och jag tycker bara att livet känns allmänt jobbigt..Därför brukar jag planera vilka dagar jag ska göra vilka läxor. När jag kommer hem från skolan brukar jag ta en stund att varva ner och göra något jag tycker är roligt eller helt enkelt bara slappa. Sen tar jag itu med skolarbetet och pluggar kanske ett ämne i en timme, sedan tar jag en liten paus och sedan tar jag itu med nästa ämne. Sen när jag är klar så brukar jag tänka att jag ”går hem från jobbet”. Det låter kanske lite löjligt men jag tycker att det funkar bra och det hindrar mig från att stressa upp mig över sådant som inte är aktuellt just då.

 9. iozenge
  Posted 07 september, 2010 at 21:26 | Permalink

  Ett plus för mig är ju att jag gillar dem flesta ämnen vi har i skolan, jag ser alltså inte plugg som bortkastad tid, även om jag vill hinna med andra saker också. Jag är även hemma själv oftast på vardagarna, så då har jag hus och hund som måste passas. Små knep som att titta i läroböcker medan man fräser fläsk på spisen, kan spara lite tid, och dem långa promenader som min hund behöver är skön motion kontra det vanliga stillsittandet.

  Mitt största problem när det gäller att kombinera nödvändiga saker med intressen har varit min träning, pga av skolan händer det titt som tätt att jag prioriterar bort mina träningstillfällen som jag försöker maximera. Sen några veckor tillbaka kom jag på den, om jag får säga det själv, geniala idén att om jag vaknar 40-50 min tidigare än vanligt har jag helt plötsligt nyvunnen tid till mitt förfogande. Dem nya sovtiderna tröttar ibland ut mig, men jag börjar vänjas vid det.

  jag har blivit mindre och mindre av en glidarkille sedan jag började ettan, och nu känner jag att jag får bukt på mitt studerande liv. jag har tagit åt mig av mina gamla misstag och tar itu med dem uppgifter vi får på direkten.

  jag kan förstå varför folk går in i väggen, man måste verkligen förstå sin egen gräns innan man tar på sig arbeten. Jag ser dock större faror för människor efter att ha blivit utbränd än att ”man inte kan fortsätta sin utbildning på ett bra tag”. 😉

2 Trackbacks

 1. By » Kommentarer och inlägg Mr Power! on 20 september, 2010 at 13:01

  […] Jag har kommenterat Lisas inlägg, ”Prestationsprinsessor och glidarkillar” […]

 2. By Länkar… | MMMMM on 21 september, 2010 at 10:16
Hoppa till verktygsfältet