Framgång inom prylteknologi

Jag hittade artikeln ”Här är Apples nya superprylar” på aftonbladet.se och blev helt till mig. Den handlar om Apples nya produkter. De har t.ex. gjort en ny iPod nano som är en liten mp3 spelare. Den nya är endast 1,5-tum stor och har ändå pekskärm och upp till hela 16 gigabytes utrymme.  Just när man inte trodde det kunde bli mycket mindre så gör dom det här, och med prestanda som skulle krävt en hel persondator för inte alls så länge sen.

 Vad tror du kan man räkna med för prylar inom en snar framtid (ca 5-10 år)?

Kommer framgången inom teknologin snart att plana ut eller kommer den fortsätta att stiga?

This entry was posted in Debatt and tagged , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

4 Comments

 1. pervic
  Posted 07 september, 2010 at 10:33 | Permalink

  Jag tycker att denna utveckling är lite smått sjuklig, samtidigt som de är väldigt bra och praktiskt. Det är helt klart häftigt och kul med nya saker, men man får kanske börja se de ur mer än ett perspektiv.
  Hur är det för miljön när vi håller på och köper nya datorer, mobiler och sådant.
  Man vänjer sig vid saker som man egentligen inte alls behöver. Man har klarat sig i flera hundra år utan allt sådant, nu helt plötsligt kan vi inte gå runt hörnet utan vår mobil eller mp3. Jag är själv likadan, man har ju blivit van vi det sen så är det som en drog.
  Ibland undrar jag hur det skulle ha blivit om vi alla bara helt plötsligt lade av med alla tekniska prylar, det hade blivit kaos tror jag.

  Victor Persson NVO8

 2. Posted 07 september, 2010 at 10:41 | Permalink

  Detta var verkligen häftigt! Jag har alltid varit intresserad av teknik och vetenskap och som liten ville jag bli uppfinnare. Om en väldigt snar framtid tror jag att man kommer att kunna köra bilar på luft och vatten vilket är väldigt bra för miljön. Det kommer även göra att ekomomin i våra liv blir mycket bättre när en stor del av ens lön går åt till bensin, dvs om man nu använder bil eller annat motordrivet fordon. Jag tror absolut inte att tekniken håller på att plana ut, tvärt om. Jag tror att vi bara har börjat nästan och det finns säkerligen massor av nya sätt att tillverka saker som vi bara inte har upptäckt än. Jag har sett ett tv-program där man tror att man kan resa i tiden. Allt handlar bara om hastighet. Om man säger att det snabbast hastigheter vi kommit upp i idag som är väldigt fort, jag tänker på rymdfarkoster som använder sig av gravitationen hos andra planeter för att öka farten, så jämför man det med en snigel. Och den snigeln måste upp i samma hastighet som rymdfarkosten. Det är så fort så att man kan inte tänka sig, men då ska man tydligen kunna resa i tiden. Häftigt va?

 3. dianasblogg
  Posted 07 september, 2010 at 10:48 | Permalink

  Jag tror absolut inte tekniken kommer plana ur. Kommer ni inte ihåg när vi var ungef’är 8 år gamla, då vi hade dem stora tegelstenarna till mobil, och dem stora datorerna med stor skärm som satt på ett bord i vårt vardagsrum. Det var inte längesen den första datorn och mobilen tillverkades, och tänk efter, det var knappt elva år sen. Hur mycket har inte tekniken utvecklas på så kort tid? Idag finns det allt från Mini mobiler, mini mp3 och mini datorer. Det bara fortsätter och fortsätter, och när man minst anar det och inte kan tänka sig att det möjligtvis kan komma något nytt som är ännu bättre, så kommer det. Jag tror inte tekniken kommer sluta häpna oss. Hur kan man inom så kort tid få in allt som finns i en dator i en liten dataskärm ? ( Ex på MacBook’s iMac) idag finns alla funktioner som man kan göra på datan i en liten mobil som inte är längre än tio cm lång.
  Visst är det sjukt, men jag tror inte ens vi kan tänka ut en sjättedel av alla teknik idéer som finns i ingenjörers hjärnor. Jag är fascinerad av all utveckling som har skett de senaste 10-15 år sedan.
  Tekniken kommer fortsätta häpna oss, Det jobbas hela tiden med att få bättre, snabbare, snyggare, smartare, mindre elektronik.

  Jag kan själv inte ens kunna tänka mig vad för elektronik det kommer att finnas om 5-10 år. Men jag kan tänka mig att vi ska få se något stort!

 4. Posted 13 september, 2010 at 9:41 | Permalink

  Oj, här går det snabbt i backarna. Jag tyckte inte det var så länge sedan man spelade snake på sin Nokia mobil. Din artikel får en verkligen att inse hur snabbt utvecklingen går snabbt framåt. Den får oss att häpna, glädjas och gör oss lite smått skrämda. För var är vi på väg? Människan äger så mycket kunskap och möjlighet att ett litet felsteg skulle kunna har förödande konsekvenser.
  Jag tror inte att utvecklingen håller på att planas ut, snarare tvärt om. Jag tror detta bara är början på något ännu större och viktigare. För visst är det roligt med små mobiler men tänk så många viktiga grejer man hade kunnat åstadkomma. Utveckling inom medicin, miljö och transportindustrin. Jag tror att vi har långt kvar innan vi når det Gabriel skrev i sitt inlägg men visst öppnar teknologin många dörrar. Att vi inom 10-15 år kommer vara med om något fantastiskt skulle jag inte alls bli förvånad över.

  Tack för en intressant artikel! /Emmy

2 Trackbacks

 1. By Kommentar on 07 september, 2010 at 10:47

  […] Framgång inom prylteknologi […]

 2. By » Mina kommentarer Emmys on 13 september, 2010 at 9:42

  […] Framgång inom prylteknologi […]

Hoppa till verktygsfältet