Att läsa tankar

Kan man verkligen läsa tankar? Detta är något som boken ”konsten att läsa tankar” av Henrik Fexeus hävdar är möjligt. Det är däremot inte i den bemärkelsen som vi kanske först kommer att tänka på, som när en spåkvinna läser en främlings framtid ur sin kristallkula, utan något mycket mer konkret. Henrik Fexeus påstår att du genom att läsa av en annan människas kroppsspråk, miner, beteenden och utåtriktade känslor kan förstå denna individs känslor och sinnesstämning, något som han kallar: att läsa tankar.

Människan har ett väldigt avancerat kroppsspråk och vi använder allting. Men är vi egentligen medvetna om vad vårt kroppsspråk betyder? En sak som intresserar mig är när han tar upp hur man tacklar personkemi. Kemi är det inte men det finns ju antagligen något där för det tar inte så lång tid innan man vet om man gillar någon eller inte. Henrik Fexeus skriver att om man härmar personen man vill lära känna i tal och kroppsspråk får personen en undermedveten bra känsla för dig. Den enkla anledningen till detta är att man härmar någon den tycker om – sig själv.

När jag först läste detta var jag skeptisk men om man tittar sig omkring och ser när folk pratar följer de faktiskt varandra i sitt kroppsspråk. Vetenskaplig psykologi lägger människans tankar svart på vitt men frågan är om två helt olika personer verkligen kan fungera i harmoni. Fast även om jag inte tror att allt han skriver i boken stämmer på alla så består en vänskapskrets inte endast av en typ av människor utan en hel svärm av olika känslor och tankar.

Tror du att kroppsspråket påverkar din uppfattning om någon? Och i så fall, är detta något som skulle hjälpa oss i det vardagliga livet?

Här hittar ni boken Konsten att läsa tankar. Om ni känner er manade så tycker jag absolut att ni ska läsa några sidor.

This entry was posted in Debatt, Tema: språk and tagged . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

5 Comments

 1. petrahenecke
  Posted 07 september, 2010 at 10:36 | Permalink

  Otroligt intressant artikel, Emmy. Jag tror aboslut att det påverkar. Om någon verkar kall i kroppspråket eller tar på en för mycket, det påverkar hela vår bild utav människan. Om man vet hur man ska använda sig av sin kropp så att man verkar varm eller seriös skulle det vara lätt att få folk att gilla en. Då har man ett försteg!

 2. Posted 07 september, 2010 at 10:40 | Permalink

  Även jag tycker, som Petra, att ditt inlägg var väldigt intressant. Jag tycket att personkemi och kroppsspråk är väldigt intressant, och vilka vibbar man kan få av olika människor. Om man känner igen sig i en människas kroppsspråk tror jag att man har lättare att få kontakt, för att man öppnar sig mer, eller iallafall inbillar sig att man gör det. Heja kroppsspråk!

 3. louise
  Posted 07 september, 2010 at 10:43 | Permalink

  Jag tror absolut på att kroppsspråket kan påverka min uppfattning om andra personer. Jag tror att kroppsspråket är en del i vad vi säger, så då tror jag också att det kan hjälpa oss i vardagen. Men ibland så skulle man behöva träna i att inte vissa för mycket i sitt kroppsspråk. 🙂 Mycket intressant! Tack för tipset!

  Louise

 4. kyuuri
  Posted 07 september, 2010 at 19:37 | Permalink

  Väldigt intressant! Jag tror att kroppsspråket starkt påverkar hur vi uppfattar andra. Men jag tror även att det finns en möjlighet att andra saker som lukt också kan påverka, jag fick t.ex. under psykologi A veta att vi ofta väljer partner efter hur de luktar. Om detta nu stämmer vågar jag dock inte uttala mig om.

  Att kunna läsa kroppsspråk är säkert en till stor nytta när man t.ex. stöter på onyktra personer. T.ex. så var jag ute och körde bil för inte så länge sedan och då kom det en onykter person som var på väg att gå över gatan. Jag märkte direkt att han inte var nykter och stannade därför för att släppa fram honom även om han själv stannade. Om jag inte hade stannat så hade han kanske börjat gå över gatan i alla fall och då skulle det kunnat inträffa en olycka.

  Så visst har vi nytta av att kunna läsa dem alltid!

 5. Henrik Månsson
  Posted 12 september, 2010 at 18:49 | Permalink

  Precis som de som har kommenterat innan mig så tror jag att kroppsspråket påverkar hur vi uppfattar andra. Vi berättar oerhört mycket med vårt kroppsspråk även saker vi inte vill berätta.

  Paul Ekman, en väldigt känd psykolog, har arbetat väldigt mycket med känslor och ansiktsuttryck. Han har bl.a. arbetat med så kallade mikrouttryck vilket jag tycker är väldigt intressant.

2 Trackbacks

 1. By Emmys - Diskussionsinlägg on 26 september, 2010 at 20:36

  […] är mitt diskussionsinlägg ”Att läsa tankar” som är publicerad i ”Elever och lärare tipsar och […]

Hoppa till verktygsfältet