Behövs Facebook och i så fall till vad?

Använder du Facebook och i så fall – vilka behov fyller Facebook för dig?

Läs en intressant artikel i Svenska Dagbladet ”Facebook tilltalar våra behov” och skriv en kommentar om dina erfarenheter av FB!

Kan man ha nytta av FB i skolan?

Läs detta inlägg på EmergingEdTech:

http://www.emergingedtech.com/2010/08/facebook-as-an-instructional-technology-tool/

Skulle du vilja använda Facebook i skolan och i så fall hur och till vad?

This entry was posted in Debatt and tagged , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

15 Comments

 1. gusten
  Posted 06 september, 2010 at 13:44 | Permalink

  Jag använder Facebook dagligen där hemma, dock blir det inga långa besök. Man går in och kollar vad som har hänt, om någon har lagt upp några nya bilder eller lagt upp en intressant statusuppdatering. Om man har tråkigt kan man sitta och uppdatera sidan var femte minut en lång stund.

  Vilka behov som Facebook uppfyller för mig är delvis att hålla kontakten med de kompisar man inte träffar så ofta exempelvis hålla kontakten med någon man träffat på en fest som man aldrig träffar annars. Även att på facebook så håller man koll på vad som händer runt omkring en, det är lättare än e-mail och sådant. På Facebook behöver man bara ett namn för att få kontakt, inga nummerutbyten och e-postadresser. Facebook används också ofta för att spionera på folk, man kollar någon persons bilder och statusuppdateringar som man tycker är intressanta.

  Därefter skvallras det om på caféer och på chatten om något ovanligt eller intressant har hänt som t.ex. konflikter, någons relationsstatus eller bilder från en resa där de lägger upp allt för oblyga bilder. Man drar slutsatsen att folk vill synas och folk vill framstå så roliga och intressanta som möjligt. Även om man gärna inte vill erkänna att man ”spionerar” så tror jag att det är rätt så oundvikligt när man är aktiv på Facebook.

  Jag läste inlägget och jag tycker det ligger mycket i det som dom säger, man vill synas och man vill ha många vänner, vissa bryr sig inte ens om dom någonsin sett vännerna dom har på Facebook en gång. Jag tycker inte att Facebook är något som man ska använda till skolarbeten, det är alldeles för personligt för att lägga upp saker och skriva om saker som ens lärare har gett i uppgift om.

  /August. H.

 2. Posted 06 september, 2010 at 13:48 | Permalink

  Jag använder facebook enbart av nöje, för att få reda lite på vad som hänt i helgen och kolla lite bilder från fester osv. Annars finns det ingen riktig nytta med sidan som jag ser.

 3. dianasblogg
  Posted 06 september, 2010 at 13:55 | Permalink

  Jag besöker Facebook för att se det ”senaste” nya bilder, nya händelser osv.
  Det är kul, men ibland kan man sitta för länge och missa annat viktigt vilket inte är så bra.

 4. pervic
  Posted 06 september, 2010 at 13:58 | Permalink

  Jag kan säga att min dator står nästan alltid igång med facebook, det känns som man missar något viktigt om man inte är inne o kollar hela tiden.
  Bra skrivit August!!!

 5. louise
  Posted 06 september, 2010 at 14:00 | Permalink

  Jag tycker facebook är både bra och dåligt. Det är ett bra sätt att hålla kontakt med personer man inte träffar så ofta. Det kan också vara kul att titta på bilder. Men det finns ju också ett problem med bilderna, vem som helst kan lägga upp vad som helt.

  Louise

 6. Posted 06 september, 2010 at 14:01 | Permalink

  Jag använder facebook för det gör det lätt att kommunicera med folk. Men jag tycker verkligen att facebook är privat och något som tillhör ens privatliv eftersom att man är så personlig där. Därför tycker jag att det är en dålig idé att integrera det med skolan, av samma anledning som jag inte är kompis med min chef på facebook.

 7. petrahenecke
  Posted 06 september, 2010 at 14:01 | Permalink

  Facebook gör så att man nästan är överinformerad av ”skitsaker” som vem som träffar vem, var någon var i helgen osv. Jag är inloggad konstant och tycker det är ganska skrämmande.

 8. lisamarie
  Posted 06 september, 2010 at 14:04 | Permalink

  Jag använder Facebook och tycker det är bra eftersom man kan lägga upp bilder, hålla kontakt med människor osv. Men jag tycker ibland att det kan bli lite för mycket. Ibland är det som att man inte ”finns” om man inte är aktiv på FB.

 9. nylander
  Posted 06 september, 2010 at 14:10 | Permalink

  Hej!

  Jag har en Facebook som jag använder dagligen till att hålla kontakt med släkt och vänner som inte bor i närheten samt för att ”hålla koll” på vad som händer i ens egen vänskapskrets och i andras. Facebook har påverkat mig på det sättet att i och med att man enklare kan få reda på det ”nya” som har hänt, så har man också blivit mycket mer nyfiken. Men samtidigt så tror jag att man bygger upp någon slags image som man vill ha utåt sett. En slags drömvärld byggs upp.

  Jag tycker att Facebook fyller en bra funktion då det handlar om att hålla kontakten och att ”spionera” på folk, men den bör dock inte användas i skolsyfte. Anledningen är att jag tror att det kan vara svårt för många att skilja på dessa helt olika världar, och då skulle poängen försvinna. Det är svårt att kombinera fritid och skola på samma community.

  / Julia Nylander

 10. yousef
  Posted 06 september, 2010 at 16:41 | Permalink

  Jag har inte Facebook själv och jag tycker inte att jag kommer behöva ha det heller, visst så är jag en av de som tycker att dess funktion att hålla kontakt med kompisar är kanon bra men ändå så vill jag inte ”binda” mig till Facebook. Jag tycker att det har blivit som ”mode” att alla ”måste” skaffa sig det för att alla andra har det. Man vänjer sig vid underhållningen som Facebook ger och fyller nyfikenhet kanske t.o.m men till sist så blir man beroende av det att man måste logga in och kolla vad som har hänt annars så är man ifrån kopplad från världen men egentligen så är man bara ifrån kopplad från Facebook världen.

  Nackdelen med Facebook är att det finns folk som sitter 24/7 vid Facebook som gör att de blir isolerade ifrån den verkliga världen och tror att de har koll på vad som händer runt de i verkligeheten bara för de är på Facebook.

  jag håller med Julia när det gäller skola och Facebook.

 11. agnesia
  Posted 06 september, 2010 at 19:54 | Permalink

  Jag skulle inte vilja använda facebook i skolan för jag tycker inte om när man blandar skola/arbete och fritid för mycket. Vissa saker tycker jag hör till fritiden och de ska man inte förstöra genom att tvingas använda det i skolan.

 12. emmgus
  Posted 06 september, 2010 at 19:57 | Permalink

  Jag har facebook, men jag har kommit ifrån det en hel del. Jag går in och kollar snabbt, några gånger i veckan, eller när jag sitter vid datorn. Jag tror att för att facebook ska vara givande, eller rättare sagt, så givande som det möjligtvis kan bli, måste man vara inne mer, har mer koll och var mycket mer aktiv än jag.
  Det är visst ett bra medium för att hålla kontakt med folk man träffat på kurser, resor eller liknande. Om det inte varit för att jag är så dålig på att hålla kontakt med människor jag inte träffar ändå.

  Det var intressant att artikeln hade ett evolutionärt perspektiv och jämförde våra sociala behov med apornas. Jag tror det ligger mer i våra urbeteenden än vi är beredda att inse.

  Det jag inte tycker om med facebook är att alla hela tiden ska se vilka som pratar med vilka, vad man gjort i helgen, vem man är tillsammans med osv. Alla dessa personliga detaljer som egentligen inte, enligt min mening, hör hemma i offentligheten. Existerar det verkligen ett sådant massivt behov av bekräftelse från alla håll och kanter att man måste lägga ut så mycket av sig själv på nätet?

  Jag tycker inte att facebook ska användas i skolarbetet. Jag tycker det ska vara valfritt och upp till var och en vad man vill publicera på sidan.

  Emma

 13. wasp
  Posted 06 september, 2010 at 20:21 | Permalink

  Jag använder FB för att hålla koll på vad vänner gör för stunden, kommunicera och hålla mig uppdaterad. Alltså ett slags skvallerverktyg.
  En tendens som jag har märkt det senaste halvåret är att FB används som en slags nyhetsförmedlare och nu i valtider har det blivit ett effektivt verktyg för partierna att nå ut. Man kan ju till viss del engagera sig politiskt på FB.
  Jag tycker det skulle vara intressant att använda som verktyg i skolan. Men jag tror till viss del att vi redan har gjort vad man kan man inom det området i och med Skolbloggen.se. Vi kan ju diskutera och reflektera över varandras texter på våra bloggar så jag ser inte direkt någon anledning med att använda Facebook, inte i alla fall i vår klass.
  Sedan finns ju risken också att man gör massa annat på Facebook som man inte ska göra, som typ att vara inne på chaten osv.
  Men en möjlighet skulle kunna vara att skolan eller du använde FB som någon slags informerare. Man skulle kunna skriva en statusuppdatering om vad man ska göra nästa lektion eller informera om läxa osv. Skolledningen hade kunnat göra samma sak om man ville informera om forskningsnätet eller något.

 14. Johannes Källblad Falck
  Posted 07 september, 2010 at 10:25 | Permalink

  Facebook är roande, och effektiviserar kommunikationen vänner emellan betydligt. Jag använder FB dagligen.

  Mvh,

  Johannes

 15. oskaar
  Posted 09 september, 2010 at 17:18 | Permalink

  Jag använder inte facebook.. visst det är ett bra sätt att hålla kontakt med vänner och lära sig att känna nya och så men jag håller mig till det jag har!

  Ps jag får alla ”nyheterna” av mina vänner så jag vet vad som pågår!

Hoppa till verktygsfältet