Hur man lägger till media i ett inlägg

 • Först logga in på skolbloggen.se.
 • Håll musen på dina bloggar, sedan bloggens namn och gå till hantera inlägg eller nytt inlägg om du vill göra ett nytt inlägg.
 • Lägga till media, sen trycker du på någon av ikonerna ovanför verktygsfältet som symboliserar bild, film, musik och all media och sedan kan du ladda upp en fil eller länka om du vill.  Om man vill lägga ut media från en sida klickar man på fliken ”från URL”
 • Man kan välja om man vill att det ska vara en länk till sidan eller om man vill ha så att filmen ses direkt på bloggen. Om man har laddat upp en egen fil så kommer den såklart direkt till bloggen.
 • När man har valt fil så kan man ställa in en del olika saker som titel, plats, storlek och bildbeskrivning. Samma sak med låtar, man trycker på ikonen som förställer en ton och bläddrar efter den låten eller ljudfil man vill ladda upp.
 • Om man vill ha en inbäddad bild på bloggen från en annan sida så skriver man in länken på ”Bild URL”. Gör man samma sak med film fast skriver in länken på ”Video URL” så blir det bara en länk. Detta är när man tryckt på fliken ”från URL”.
 • Om man vill ha en film från youtube eller någon annan sida och du har problem med att det blir en länk och inte en inbäddning av filmen så ska du trycka på ”anarchymedia.media” i verktygsfältet. Det är en symbol med ett ”A” på en gul prick. Innan du använder den måste du tillåta pop-ups. Sedan ska det komma upp en ruta där du ska skriva eller kopiera hela länken till filmen du vill visa, t.ex. http://www.youtube.com/watch?v=_ZSbC09qgLI.
 • Är man på fliken ”Synlig” så ser man bilderna som visas på inlägget. Klickar man på fliken ”HTML” som finns på högra sidan av verktygsfältet så ser man det i koder, t.ex. ”<img src=”http://www.radford.va.us/library/lib/images/programs/pokemon.jpg” alt=”pokemon” />”. Filmklipp ser man som kod ifrån början och det ska se ut såhär . ”[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/kpzWjIVxuD0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]”.
 • Man kan också enkelt lägga in medialänkar på fliken ”HTML” genom att klicka på ”img” om det är en bild eller ”media” om det är en film.
 • Vill man ändra plats och storlek på en bild så är det bara att trycka in på ”Synlig” fliken och klicka på bilden och justera i hörnen och för position så klickar man på bilden och trycker sedan på ”indrag” i verktygsfältet för att flytta bilden åt sidan och för att flytta in så klickar man på bilden och sedan trycker ”enter” på skrivbordet. Är det en film så ändrar man siffra på ”width” för bredden och ”height” för längden i koden för videoklippet. ”[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/kpzWjIVxuD0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]”.

Av: August Herrström, Edgar Ahrent och Oskar Wang

This entry was posted in IKT-verktyg, Instruktion, Kom igång med skolbloggen.se!, Tips and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

 1. plugglisa
  Posted 01 februari, 2010 at 19:59 | Permalink

  Vi tycker att ni ibland är lite otydliga eftersom ni förutsätter att man har lite teknisk erfarenhet, vilket behövs för att verkligen hänga med i er instruktionen. Detta tillsammans med att det är väldigt mycket text på varje punkt gör att instruktionen blir rörig och svår att få en överblick på.

  Vi föreslår att ni:
  • Delar upp texten i fler punkter där ni går igenom ett kommando per punkt. Ska ni förklara mer kan ni göra det i ett nytt stycke.
  • Har underrubriker eftersom er instruktion är så lång och förklarar hur man lägger upp olika filer på olika sätt.
  • Gör viktiga ord t.ex. kommandons namn eller knappar fetstilta
  • Skriver koncist och övertydligt t.ex. vad som händer och var kommandon är. Undvik utfyllnadsord och skriv i rätt ordning; först hur man lägger upp olika filer och därefter hur man ändrar inställningar.

  Då skulle det bli lättare att förstå och hitta det man behöver veta.

  I övrigt saknade vi tips och vad man ska tänka på när man lägger upp media. Även om de andra grupperna har tagit upp det viktigast skadar det aldrig att ta upp det igen. Dessutom kan alla läsa dessa inlägg och då behöver de inte ha läst de andras inlägg innan.

  Annars tyckte vi att det var en okej instruktion som går att följa, om man har hjälp eller läser om vissa stycken några gånger.

  Av: Ulrika och Amy

Hoppa till verktygsfältet